fbpx

book hr banner 130x1000px

Obiteljsko nasilje - kako ga prepoznati

Brojne žene i muškarci trpe nasilje, i to u obiteljskoj zajednici, koja bi trebala biti i utočište, mirna luka u ovom turbule­ntnom svijetu. Nasilnika treba razumjeti, no od njega smo du­žni obraniti se i od njega zaštititi djecu

Definicija nasilja

Većina parova povremeno doživljava bračne ili obiteljske nesuglasice. One se mogu prevladati ako među partnerima vlada jednakopravnost i ako je održana normalna komunikacija. No, u nesuglasice ne ulazi obiteljsko nasilje. Ono nastupa onoga časa kad jedna osoba želi zagospodariti nad drugom. Ako ste ta druga osoba Vi, ovaj je tekst namijenjen Vama. Dajte se podučiti na koji način ćete obraniti sebe i djecu. Nitko nije nikada dužan trpjeti dominaciju nad sobom. Brak (ili veza) treba biti zajednica dvije ravnopravne osobe.

Vrste nasilja

Obiteljsko nasilje može biti fizičko, psihičko, ekonomsko ili seksualno. Ako ste doživjeli nasilje, to nije Vaša sramota; to je sramota za nasilnika. Svako od navedenih nasilja kazneno je djelo i zato se o njemu ne smije šutjeti. Vaše je pravo i dužnost protiv nasilja se boriti, jer je ono otrov za Vašu obitelj ili partnerstvo.

Nasilnikova opravdanja

Nasilan partner ili zlostavljač uvijek pokušava opravdati svoje loše postupke. Obično tvrdi da je agresivan zbog stresa koji mu uzrokuju problemi na poslu; drugi je put nasilan zbog premorenosti; treći put zbog nezaposlenosti ili niskih primanja; sljedeći put zato jer je podlegao utjecaju prijatelja, alkohola ili droge... Ponekad se brani da je nasilan zato jer je takav bio i njegov otac. Nakon počinjenog nasilja i izljeva bijesa, zlostavljač zna tvrditi da se ničega ne sjeća i da ga se optužuje bez razloga. Može se dogoditi da se zlostavljač za koji dan tobože pokaje, ispričava se i obećava da će se popraviti. A onda se zlostavljanje za kratko vrijeme nastavi.

Obezvređivanje žrtve

Ako žrtva, najčešće žena, pomno ne analizira takve „isprike“ ili ih čak velikodušno prihvati, može se u njoj roditi ideja da je ona doista kriva za nasilništvo i da je zavrijedila biti maltretirana i zlostavljana. Na taj način žrtvi pada samopoštovanje, ruše se njezine kvalitete i talenti, umanjuju joj se kompetencije, a povećava odgovornost. Ona stječe komplekse manje vrijednosti. A upravo je to cilj zlostavljača – poniziti i obezvrijediti žrtvu, kako joj ne bi palo na pamet da protestira ili da se brani.

Kako prepoznati nasilje?

Promatrajte partnera. Nasilnik čini sljedeće: viče, galami, vrijeđa Vas, optužuje, zloupotrebljava i ponižava. Uvjerava Vas da ste Vi uzrok njegova nasilja. Inzistira da donosite odluke protiv svoje volje. Ne daje Vam dovoljno novca za održavanje domaćinstva. Manipulira djecom protiv Vas. Donosi važne odluke bez savjetovanja s Vama. Ismijava Vas pred drugima. Loše govori o Vašoj obitelji i prijateljima. Laže Vam. Izuzetno je ljubomoran. Krši vaše zajedničke dogovore. Ne preuzima svoj dio odgovornosti u obitelji. Poriče ili umanjuje svoje loše ponašanje. Protivi se da se zaposlite izvan kuće. Predbacuje Vam Vaše troškove. Pije previše alkohola, konzumira drogu, troši na cigarete ili na kocku. Prijeti samoubojstvom ili svjesno ugrožava samoga sebe. Ozbiljno Vam prijeti da će Vas otjerati od kuće ili Vas razbaštiniti. Brani Vam posjećivanje roditelja ili prijatelja. Kontrolira Vam telefonske pozive ili elektroničku poštu. Zabranjuje Vam hobije, aktivnosti ili izlaske s prijateljicama/prijateljima. Prijeti Vama ili drugima. Iznenada dolazi kući ili Vas stalno nadzire telefonom. Uhodi Vas. Ne želi izaći s Vama u posjete, kupovinu, na izlete. Želi Vas zastrašiti svojom fizičkom snagom. Tijekom svađe blokira Vam izlaz iz kuće. Ne dopušta Vam voziti Vaš zajednički automobil. Oduzima Vam stvari do kojih Vam je stalo. Udara Vas predmetima ili ih baca oko sebe. Nasilan je prema Vama, djeci i kućnim ljubimcima. Tuče Vas, udara šakama, ugriza, vuče za kosu. Tretira nečasno i ponižavajuće. Ignorira Vas. Šuti. Stalno nosi oružje uza se ili prijeti oružjem. Huška djecu protiv Vas. Prisiljava Vas na seksualne odnose. Siluje Vas.

Razlozi ostanka

u nasilničkoj zajednici Neke osobe svoj ostanak u lošem i nasilničkom odnosu opravdavaju time da ipak vole svog partnera, da u partnerstvu ustraju radi dobrobiti djece, da nemaju ekonomsku podlogu za odlazak, da se nadaju poboljšanju situacije. Bez obzira iz kojeg razloga ostajete u zajednici, potražite pomoć od svog socijalnog radnika, liječnika, pravnika i/li svećenika. Da biste zaštitili djecu, obratite se razredniku, školskom pedagogu, vjeroučitelju ili psihologu. Nikada nemojte prikrivati zlostavljanje. Zlostavljač je uvijek kršitelj zakona.

Uvjetovanje ostanka

Ako nakon nasilja ipak ostajete kod kuće, postavite svoje uvjete. Ne gajite nadu da će se nasilnik s vremenom promijeniti na bolje. Ne uzdajte se previše u partnerovu ispriku. On mora prihvatiti istinu o svojem stanju i lošim posljedicama koje iz toga proizlaze. Obrazloženje da potječe iz nasilničke obitelji, ne daje mu pravo da se iživljava nad Vama i djecom.

Terapija

Postoje institucije i savjetovališta koje pružaju pomoć nasilnim ljudima i uče ih kako da ovladaju svojim bijesom. Oboje potražite stručnjake za takve probleme i surađujte s njima.

Djeca – žrtve

U svakom obiteljskom nasilju uvijek ispaštaju i djeca. Zato postoji velika vjerojatnost da i ona jednog dana postanu nasilnici ili pasivne žrtve nasilja. Vi to kao roditelj možete i morate preduhitriti i spriječiti! Ne odgađajte! Počnite s time već danas.

Doktorici možete pisati na: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.