fbpx

book hr banner 130x1000px

Prava ljepota i 'make up na leš'

Mirko Ćosić donosi nam izvrsnu analizu ljudske želje za prihvaćanjem. Spremni smo uložiti vrlo mnogo (potrošiti novca i vremena) kako bi nas netko primijetio. A potrebno je samo jedno - početi primjećivati druge. Primijetiti što drugi govore, kako se osjećaju, koje su im potrebe; sa žalosnima biti žalosni, s radosnima radosni i - bit ćemo lijepi i primijećeni i sretni

Jedina američka industrija na koju nije utjecala Velika ekonomska kriza ili Velika depresija – slika teškog sloma cijelih nacionalnih gospodarstava u svim važnijim industrijskim državama, koja je počela 1929. a očitovala se, između ostalog, slomom cijelog niza privrednih subjekata, masovnom nezaposlenošću i inflacijom – je industrija ljepote. Te je godine, prihod ove industrije bio veći od 156 milijuna funti, što je dvostruko više od, primjerice, prihoda Indije te iste godine! Od tada do danas, porast je zapanjujući. Možemo samo nagađati je li tomu pridonijela agresivna i zavodljiva moć reklama i medija ili je to bio potisnuti krik ili bijes protiv neminovnog starenja poniženih stvorenja i nemoći pred neminovnošću smrti. Očito je kako moderni kult ljepote nije isključivo u funkciji bogaćenja na račun imućnih potrošača, jer da jest, industrija ljepote i korporacije bile bi jednako teško pogođene i krizom iz 1929. godine i ovom današnjom recesijom. Međutim, sve brojke govore kako ova industrija unatoč svemu ne stagnira. Dapače! Žene smanjuju sve izdatke, za hranu i za odjeću, ali na svojim licima ne štede. Ta histerija zaokupljenošću osobnim izgledom traje već mnogo godina. Oni žele da vjerujete kako su vam bokovi preveliki, grudi premalene, kosa premasna, presuha, perutava i neukrotiva; da vam je koža presuha ili prepuna bora, da vam tijelo izgleda tragikomično, i da se odjeća koju nosite može vidjeti još samo kod kumica na placu. A put do sreće Vam je tako blizu – samo trebate izgledati kao Vaš uzor, a to, naravno, možete koristeći njihove proizvode i usluge.

Kult tijela

Moderne žene i muškarce već poodavno ne uznemiruju kršćanske ideje i askeza. Deset zapovijedi Božjih (koje prihvaćaju Židovi, kršćani i muslimani), milijarde ljudi danomice, bez ikakvih skrupula, ne poštuje, nego krši. U središte svega postavljeno je načelo suludog ugađanja nagonima iliti mrtva trka za užicima. Je li tomu pridonijelo srednjovjekovno preziranje tijela koje je grješno i đavolsko te ga treba ukrotiti, pri čemu je bila važna duša i duhovna 'šminka'. Danas su pak najprodavanije knjige posvećene kultu tijela: od učinkovitih dijeta, masaža i vježbi, do novih preparata za brisanje bora i celulita. Zapitajmo se jesu li žene ljepše nego prije? Uzmite slike svojih baka i pogledajte ta lica koja nikad nisu namazana kremom a kamoli nečim drugim. Što vidite? S druge pak strane, zapitajmo se koju korist imaju žene od ogromne potrošnje novca, energije i vremena koje od njih traži kult ljepote? Na ulicama velikih gradova možemo zamijetiti kako je nemoguće vidjeti 'klasičnu' baku. Stare dame sa sijedom kosom, čedno obučene i nenašminkane istrijebljene su i smatraju se izrazom staromodnosti. Današnje stare babe pune su zlata, kovrčavih i jarkih vlasulja ili trajni, kričavo obojenih usana i noktiju; vitkih i razodjevenih. Današnji portretisti, slikajući moderne obitelji, imat će problema u prikazivanju razlike između ostarjele majke i kćeri. Starost i ružnoća postali su sinonimi za bolest i neuspjeh. Izgled je vrhunsko sredstvo kontrole koje je razvila moderna civilizacija. Kroz njega se fokusiraju sve vaše frustracije i problemi. Mantra kaže: „poboljšaj izgled i sve će se drugo poboljšati samo od sebe”. Koliko vas razmišlja na ovaj način: „Da sam samo pet kila lakša, našla bih muškarca svojih snova” ili: „Da uklonim bore s lica, prijateljice bi me više poštovale”? Ali obično se događa da kad kilogrami odu, ako odu, ostanu isti problemi. I tada se ponovno krećemo u zatvorenom krugu traženja uzroka problema izvan sebe, podupiranog stalnim pritiskom medija.

Imitacija ljepote

Jesu li nebrojena pomagala za imitaciju mladosti i uljepšavanje, gdje su posebno nerazumni i sablažnjivi zahvati u plastičnoj kirurgiji, doista žene učinile ljepšima a time i sretnijima? Odgovor je ne! Zašto? Zato što je prava ljepota sublimirana u unutarnjem i vanjskom jastvu. Recimo, na primjer, vaza koja izvana može biti prekrasna, iznutra može biti puna zmija, otrova, nečisti svih vrsta ili, pak, može sadržavati cvijeće. To, ipak, neće utjecati na njenu vanjsku ljepotu ili ružnoću. Međutim, žena je živa i zbog toga njezina ljepota nije samo koža ili kosa. Svatko je od nas jamačno imao prigodu susresti osobu prekrasne i otmjene vanjštine, međutim, nakon nekoliko pogleda i izmijenjenih riječi, mogli ste u sebi osjetiti čudnu uznemirenost ili čak gađenje. Dolazi li ovdje do isijavanja duhovne truleži? Postoji jedva zamjetno nutarnje svjetlo koje je kadro preobraziti vanjske oblike svake osobe čak i ako ona nije naočita. Koliko smo puta na ulici ili na nekim prijemima bilo zaslijepljeni susretom s nečijim osmijehom ili pogledom? Kasnije govorimo: „Ima nešto u tome čovjeku, neki impuls, neki neponovljivi šarm”. Tko bi se danas usudio mladima (posebno djevojkama) reći kako su brutalno prevareni i u zabludi? Kako je kult ljepote i zabave nemilosrdan i lažan. Koliko samo prekrasnih mladih osoba zavodi i baca u očaj taj nametnuti imperativ vanjske ljepote. Sablažnjivo je pogledati s koliko godina posjećuju kirurge i rade neshvatljive zahvate na usnama, grudima i gdje sve ne. Međutim, i nakon svih korekcija, ne može se sakriti ona mrzovoljna sjena koja nagrđuje njihovu privlačnost i šarm do odbojnosti. Smijemo li reći kako je to odsjaj nutrine ispunjene nagrđenom duhovnošću (otpatcima), različitim ružnoćama: pohlepe, častohleplja, škrtosti, bluda, besrama?

Glinene posude

Izvanjska pretjerana bojenja u kombinaciji s onim nutarnjim, dovela su do toga da su mnoge žene izgubile ljudski izgled. Kad apostrofiramo žene, to je jedino iz razloga jer su one na ovom području u mnogo većoj pogibli od muškaraca. Gledajući lica žena na bezbrojnim tjednicima ljepote (kad bi postojao barem jedan tjednik nutarnje ljepote), stječe se dojam da su te djevojke pod nekakvim maskama. Posebno su zanimljivi fotografi koji naprave milijun snimki fotomodela, uz različite poticaje (koji će se odraziti na njihov pogled ili gestu), primjerice: 'sada gledaj zaljubljeno, sada oduševljeno' ne bi li tako bile što uvjerljivija roba za kupnju. Ipak, ta su lica sve manje živa i sve manje ljudska. Ona sjena o kojoj smo govorili, jamačno je znak nekog duhovnog, emocionalnog ili nagonskog nesklada prihvaćenog kao kronično stanje bića. Ne treba nam Freud da shvatimo kako je to često seksualne prirode. Svaka djevojka zna kad je ponižena, bez obzira bila toga svjesna ili ne, ali to se itekako naslućuje. I sve dok ljudska bića budu sebi dopuštala biti posjedovana, kultu ljepote je suđeno biti neučinkovitim. Produženja mladolikog izgleda i uljepšavanja ostaju ipak neuspješna jer ne dotiču najdublji i istinski izvor ljepote – ljudsku dušu! Neće zdrava prehrana, kreme i valjci za masaže, depilacije, estetska kirurgija, blatne kupke i umjetne trepavice ništa promijeniti. Neće nikoga učiniti prekrasnim. A da pokušamo svoje glinene posude ispuniti nježnošću, strpljenjem, vjernošću, slobodom, ljubavlju? Tada više nećemo morati imitirati ljepotu. Ovako, netko nas vuče za nos zlokobno se cereći.

Sada znate da je moderni ideal ljepote samo način manipulacije i da dolazi iz svijeta iluzije, nedostižnoga svijeta stvorenog kako biste mu težili i trošili novac i energiju u bezuspješnim pokušajima da ga dostignete. Umjesto toga, okrenite se svijetu u kojem se zaista nalazite, sadašnjem trenutku, jer on, iako ima negativnosti, kao takav predstavlja jedino mjesto i jedini trenutak u kojem možete voljeti druge, uživati u dječjoj radosti ili osjećati jutarnje sunce kako ugodno miluje vašu kožu. Zato živite ovdje i sada, prihvaćajući sebe i svoje tijelo jer, kao i život koji ste dobili, ono je također božanski dar vama.