27.8.2016.

27. kolovoza - Prispodoba o talentima
1Kor 1,26-31; Ps 33,12-13.18-21; Mt 25,14-30
Sveta Monika

Gospodine, u današnjem prvom čitanju govoriš koga si pozvao da te navješta svijetu, a u evanđelju nam u prispodobi o talentima govoriš kako da to činimo. Onima koji te stvarno trebaju podario si određene milosti, dotaknuo si njihove potrebe i tako im dao milost da te susretnu živoga i uskrsloga, da se uvjere u tvoje milosrđe. Neke si na takav način pet puta dodirnuo, neke dva puta, a neke samo jednom. Naredio si nam da pametno trgujemo talentima, iskustvima tvojeg milosrđa i da ih upotrijebimo za širenje tvojeg kraljevstva.
Gospodine, među nama ima onih koji znamo i želimo iskustva tvojeg milosrđa posvjedočiti pravim osobama u pravo vrijeme i na pravi način i koji na taj način omogućujemo i drugima da se otvore za za tvoje milosrđe. Ima i onih koji su primili i koji nikome ne svjedoče što si za njih učinio. Ti kažeš da su zli su i lijeni jer ako se već boje sami trgovati talentom kojeg si im dao mogli bi nekome drugome ispričati svoje iskustvo tako da taj drugi može njime trgovati, da može posvjedočiti potrebnima da si ti itekako živ prisutan, milosrdan i moćan Bog.
Gospodine, svatko do nas je od tebe primio neku milost zbog koje je čvrsto povjerovao u tebe. Daj onima koji su tu milost duboko u sebi zakopali da pronađu taj biser (talent, mnu), otkopaju ga i u pravo vrijeme, na pravi način posvjedoče onima kojima će njihovo svjedočanstvo otvoriti srce da te prime kao svojeg spasitelja i otkupitelja.
Gospodine, posebno te molim da daš odvažnost našim svećenicima, redovnicima i redovnicama da svjedoče o tvojem pozivu, o talentu radi kojeg su odlučili ostaviti sve i slijediti te, svima onima koje susretnu a koji se nalaze u krizi vjere. Daj nama, roditeljima, da naše pouzdanje u tvoju providnost, u molitvu i euharistiju bude talenat našoj djeci, da se uvijek u svojim životnim nevoljama mogu sjetiti od čega su njihovi roditelji živjeli i tako nas nasljedovati u vjeri u tebe. Amen
Ako želite naučiti trgovati povjerenim vam telentima preporučam knjigu Kako povjerovati, koju možete nabaviti u svim kršćanskim knjižarama i web dućanima Kristofora i Figulusa.

 

 

 

 

PrintEmail