fbpx

book hr banner 130x1000px

Snaga svete krunice

Po molitvi svete krunice čudesno se obratio, ispovjedio i ustrajao u milosti do smrti

„Vjernici preko krunice primaju izobilnu milost kao da je primaju iz samih ruku Otkupiteljeve majke.“ (sveti Ivan Pavao II.)

Sveti je Dominik imao rođaka po imenu don Perez ili Pedro, koji je vodio vrlo razuzdan život. Perez je jednoga dana čuo da Svetac propovijeda o čudesnim učincima krunice i da su se mnogi obratili po njoj i izmijenili život, te sam sebi reče: „Bio sam izgubio svaku nadu da ću se spasiti, ali sad se ponovno ufam; trebam i ja poći poslušati ovog Božjeg čovjeka“.

I ode slušati propovijed sv. Dominika. Kad ga Svetac ugleda, pomoli se u srcu Gospodinu za njega, da On njegovu rođaku otvori oči, i da ovaj postane svjestan bijednog stanja svoje duše. Istovremeno je dvostruko jače grmio protiv grijeha.

Horda đavola

Don Perez je bio dosta potresen, ali ne toliko da bi promijenio život. No ipak se vratio na sljedeću propovijed. Kada ga Svetac opazi, uvjeren da će se to otvrdnulo srce pokajati samo po izvanrednom zahvatu milosti, vikne na sav glas:

„Gospodine Isuse, pokaži ovdje okupljenima u kojem se stanju nalazi onaj koji je sada ušao u tvoju kuću“.

I cijeli je puk mogao vidjeti don Pereza okružena hordom đavola u obliku strašnih zvijeri koje su ga držale zarobljenog željeznim lancima.

Lice poput anđela

Prisutni od straha bezumice počeše bježati. Don Perez, beskrajno zbunjen i sam isto tako uplašen, stidio se što je on bio predmet tolikog užasa. Sv. Dominik, međutim zaustavi ljude i okrenu se prema rođaku te mu reče: „Prepoznaj, nesretniče, žalosno stanje svoje duše i baci se na koljena pred Gospom! Hajde, uzmi ovu krunicu, pobožno je moli, pokaj se za svoje grijehe i promijeni život!“

Don Perez posluša te na koljenima izmoli krunicu. Odmah potom osjeti se potaknutim ići na ispovijed što i učini s velikim kajanjem. Svetac mu potom naloži da svaki dan moli krunicu, a on ne samo da je to obećao, već upiše i svoje ime u imenik Bratovštine. Kada je izašao iz crkve, njegovo lice, koje je maločas zgrozilo nazočne, svjetlilo je poput lica anđela.

Saznalo se potom da je ustrajao u molitvi svete krunice, da je živio veoma uredno te da je vedro umro.

www.monfortanci.com
Odabrao: fr. Nikola L. Noso