fbpx

book hr banner 130x1000px

Kako moliti

Dok ne postanete kao mala djeca, nećete ući u Kraljevstvo Božje. (Isus; Mk 10,15)

Duhovni život s vremenom se toliko zakomplicirao da se čini kako treba steći cijeli niz diploma iz teologije da bi mogao zaživjeti. No, tako samo izgleda. On je, zapravo jednostavan, tako jednostavan, da vam je potrebna samo jednostavnost djeteta da biste to uvidjeli. Vidite, potrebno nam je samo jedno, a to je ljubav. No, ne naša ljubav prema Bogu, nego Božja ljubav prema nama.

Drugim riječima, kršćanstvo je u prvom redu mistika, a ne moralka. Nije najvažnije usredotočiti se na detalje, na savršena moralna svojstva utjelovljena u Isusu Kristu i Njegovu životu, kako biste ih pokušali oponašati, vrlinu po vrlinu. To je stoicizam, ne kršćanstvo, i to je pogrešno. Kao kršćani, trebali biste se najprije usredotočiti na proučavanje načina kako se obratiti Bogu i otvoriti primanju Duha Svetoga, Onoga koji je ispunio i Isusa Krista. Što smo ispunjeniji Njegovom ljubavlju, bit će nam lakše dijeliti je drugima, jer će božanska ljubav preplaviti i prekriti našu ljudsku ljubav i omogućiti nam da dopremo do Boga i do drugih ljudi. Tada, i samo tada, bit ćemo sposobni ljubiti Boga svim svojim srcem i svim svojim umom, čitavim bićem i ljubit bližnjega svoga kao samoga sebe.

Krenimo od početka!

Nevolja je u tome što pogrešno razmišljamo o Kristu i svecima. Čitamo svetačke živote od kraja, a ne od početka. Čitamo o njihovu stogu načinu života, o njihovim nadnaravnim žrtvama i herojskim vrlinama i vjerujemo da je jedini način da postanemo poput njih taj, da živimo kao oni. Kad bismo čitali o njihovim životima od početka umjesto od kraja, vidjeli bismo da su bili sposobni činiti nemoguće samo zato što su najprije, moleći se, primili snagu za to.

Ako želimo biti poput njih i činiti ono što su oni činili bez prethodnog primanja onoga što su oni primili, sva će naša hrabra nastojanja zasigurno doživjeti neuspjeh. Istinsko oponašanje Krista ili bilo kojeg sveca nije moguće bez prethodnog oponašanja onoga što su oni činili da bi primili snagu Duha Svetoga koja ih je poticala dalje. To je bît svega. Zbog toga je duhovni život tako jednostavan, no treba imati jednostavnost maloga djeteta da bismo to uvidjeli.


David Torkington, Kako moliti, Teovizija