fbpx

book hr banner 130x1000px

U Tvojoj prisutnosti

Kako čitati ovu knjigu?

Ova je knjiga svojevrstan molitvenik, u kojem nas autorica uvodi u svjesnost Božje prisutnosti - On je u nama trajno prisutan po krštenju, a često ga nismo svjesni! Svjesnost Božje prisutnosti donosi konkretne i trajne promjene u naš svakodnevni život.

Na temelju svakodnevnih razmatranja pojedinih biblijskih stihova autorica nas uvodi u razmatranje Božje riječi i u unutarnju molitvu.

Savjetujemo Vam: knjigu najprije pročitajte cijelu odjednom, a tek onda počnite čitati po jedan tekst dnevno – onaj koji je namijenjen za taj dan. Nakon što pojedini tekst pročitate onoliko puta koliko Vam je potrebno da ga dobro razumijete, zatvorite oči, uđite u svoje srce, susretnite Duha Svetoga, ostanite jedno vrijeme s njime u tišini srca i zatim mu izgovorite svoju nutarnju molitvu.

Iz Katekizma Katoličke Crkve

KKC, br. 2708: Razmatranje pokreće misao, maštu, osjećanje i želje. To je pokretanje nužno da se produbi vjersko uvjerenje, da se potakne obraćenje srca i ojača volja da slijedi Krista.


KKC, br. 2709: Što je unutarnja molitva? Sveta Terezija odgovara: „Unutarnja molitva, po mom mišljenju, nije ništa drugo doli prisni prijateljski saobraćaj, često zadržavanje nasamo s Onim za koga znamo da nas ljubi”.

...U unutarnjoj molitvi može se i razmatrati, ali je pogled upravljen na Gospodina.


KKC, br. 2710: Izbor vremena i trajanja unutarnje molitve ovisi o odlučnoj volji, koja odaje tajne srca. Ne obavlja se unutarnja molitva kad se ima vremena: nego se odvaja vrijeme za Gospodina, sa čvrstom odlukom da mu se neće tijekom puta oduzeti, ma kakve bile kušnje i suhoća susreta. Ne može se uvijek razmatrati, ali se uvijek može unići u unutarnju molitvu, neovisno o zdravstvenom, poslovnom ili osjećajnom stanju. Srce je mjesto traženja i susreta, u siromaštvu i u vjeri.


KKC, br. 2711: Ulazak u unutarnju molitvusličan je početku euharistijskog bogoslužja: „skrušiti” srce, pribrati cijelo svoje biće pod djelovanjem Duha Svetoga, boraviti u prebivalištu Gospodnjem koje smo mi sami, probuditi vjeru da uđemo u prisutnost Onoga koji nas čeka, dati da nam padnu maske i obratiti srce Gospodinu koji nas ljubi, da mu se predamo kao prinos koji valja pročistiti i preobraziti.


Knjiga „U Tvojoj prisutnosti” apsolutni je hit u kršćanskom svijetu. Samo je u Poljskoj u kratko vrijeme prodano više od 80 000 primjeraka.


Kupi knjigu


 

Ulomak iz knjige

Nalaziš se na dugotrajnom putovanju, putovanju u visine, i možda ti je snaga već na izmaku. Iako si posrtala, nisi ispustila moju ruku. Zadovoljan sam tvojom željom da ostaneš koračati uz mene. Ipak, jedna me stvar žalosti: tvoja sklonost žaljenju. Sa mnom možeš o poteškoćama s kojima se susrećeš razgovarati koliko god želiš. Ja bolje od bilo koga razumijem s kakvim se stresom i naporom suočavaš. Možeš mi reći kako se osjećaš, jer razgovor sa mnom razbistruje tvoje misli i pomaže ti da na stvari gledaš iz moje perspektive.
Međutim, sasvim je nešto drugo kad se žališ drugima. Žaljenje te može izložiti grijesima samosažaljenja i srdžbe, koji mogu ozbiljno ugroziti tvoj duhovni život. Kad si god napastovana da gunđaš, dođi k meni i izbaci to iz sebe. Kad mi se otvoriš, ja u tvoj um stavljam svoje misli i u tvoje srce svoju pjesmu.

Jeremija 31,25; Filipljanima 2,14-15