fbpx

book hr banner 130x1000px

Elvir Tabaković - redovnik

Nasljedovati Krista

INTERVJU: Elvir Tabaković (3. dio)

<< Iz raskošna života u samostan | Dušebrižništvo. Liturgija. Suradnja s Karizmatskom obnovom | Nasljedovati Krista

 


Zahvalan sam Gospodinu koji je pronašao načina da u službu Crkve stavi razne talente koje mi je darovao. Uz molitveni život u samostanu i studij, koji su sada u mome životu primarni, pronalazim vremena za fotografiranje.

Nasljedovati Krista

Vaš je Red vrhunac doživio za vrijeme „devotio moderna“, duhovnog pokreta XIV. i XV. stoljeća u Katoličkoj crkvi, kojeg je najupečatljiviji plod spis Tome Kempenca „De imitatione Christi“ (Nasljeduj Krista“). Pokret je naglašavao „unutarnju pobožnost“, odnosno unutarnji odnos s Isusom Kristom... Kako bi ti opisao svoj hod s Isusom; kakav je tvoj osobni odnos s Njim?

Elvir: Djela Tome Kempenca me oduševljavaju što mi je osobno još jedna potvrda da nisam slučajno ovdje. Nasljedovati Krista znači ljubiti Boga svim bićem svojim i ljude kao samoga sebe. Ja sam, nažalost, nesavršen u tome i zato mi je potrebna Isusova pomoć da se u svakodnevici uvijek iznova odlučujem za svetost. On mi poklanja mir u srcu, tješi me i opominje. O, kad bih samo mogao biti poslušan poput Blažene Djevice Marije po kojoj je Bog postao čovjekom! Upravo po Njezinim majčinskim rukama nastojim svakodnevno potvrđivati svoje potpuno predanje Isusu. O tome sam dosta naučio od članova molitvene zajednice „Totus tuus“ i duhovnosti sv. Ljudevita Montfortskog.

Stanje vjere u Njemačkoj

Plus: Kakvo je stanje vjere u Njemačkoj, i kako ona izgleda u odnosu na situaciju u Hrvatskoj?

Plus: Elvir: Stanje vjere u Njemačkoj je tužno. Dovoljno je pročitati što je prije nekoliko mjeseci papa Franjo javno poručio njemačkim biskupima za vrijeme njihova pohoda „ad limina“: crkve se prazne, ispovijed mjestimično praktički više ne postoji, svećenika je sve manje, prava vjera nestaje. Stoga je velika iznimka činjenica da je u našu prepozituru, uz četiri starija kanonika, odnedavno došlo nas čak jedanaest mladih. Objašnjenje je vrlo jednostavno: ciljana molitva za zvanja i blagoslov područja. U molitvi za područje puno nam je pomogao Mijo Barada, a brojna zvanja su Božji odgovor na molitvu. Situaciju u Hrvatskoj premalo poznajem da bih je mogao ozbiljnije usporediti s onom u Njemačkoj, ali ono što znam ulijeva mi veliku nadu. Prijateljski i bratski sam bio primljen u malome i velikom Sjemeništu u Zagrebu, te u Đakovu gdje sam doživio zdravo molitveno ozračje. Moji ljubljeni prijatelji dominikanci i salezijanci trenutno imaju neviđeni broj zvanja. Jako me veseli način na koji s mladima rade don Damir, pater Ike, pater Arek. Ne smijem zaboraviti i mnoge molitvene zajednice u sklopu Obnove u Duhu Svetome od kojih mi je „Božja pobjeda“ nekako najviše prirasla srcu. Jako volim svoju domovinu Hrvatsku.

Sve na veću slavu Božju!

Plus: Odnedavno surađujemo s tobom, tako da koristimo tvoje fotografije za ilustraciju tekstova i to nas veoma raduje! Nastavio si fotografirati i po odlasku u samostan...

Elvir: Tako je. Zahvalan sam Gospodinu koji je pronašao načina da u službu Crkve stavi razne talente koje mi je darovao. Uz molitveni život u samostanu i studij, koji su sada u mome životu primarni, pronalazim vremena za fotografiranje. Fotografiram liturgiju, arhitekturu i prirodu. Uz to radim grafičko oblikovanje za razne pozivnice, plakate, knjižice, internetsku stranicu... Bogu hvala!

Plus: Hvala ti što si odvojio vrijeme za ovaj razgovor. Želimo ti obilje Božjega blagoslova na tvome putu! Za kraj predlažemo da podijeliš s nama i našim čitateljima misao, koja te vodi na tvome putu.

Elvir: Sve na veću slavu Božju, na spasenje duša i na radost Božjoj Majci Mariji!


<< Iz raskošna života u samostan | Dušebrižništvo. Liturgija. Suradnja s Karizmatskom obnovom | Nasljedovati Krista


Elvir u Book Plusu