fbpx

book hr banner 130x1000px

Romanse s vukovima

Kako sam shvatio da seks 'pripada' braku

Iskreni savjeti mladića: Kako sam shvatio da seks 'pripada' braku

„Htio bih s vama podijeliti ono što sam na teži način – na svojim pogreškama – naučio o djevojkama i vezama.“

1. Danas znam da predbračni seks uopće nije onakav kakvim ga opisuju

Kao student, imao sam naziv za specifičan osjećaj koji bi se pojavio nakon što sam noć prije bio s djevojkom – „ljubavni mamurluk“; osjećaj praznine, i čak žaljenja. To nećete vidjeti na televiziji ili u filmovima, ali se događa uistinu često.

Taj me „ljubavni mamurluk“ zbunjivao, jer je za vrijeme studiranja seks bio moj „bog“. O njemu sam razmišljao ujutro, popodne i navečer, pa nisam očekivao da ću nakon seksualnih odnosa osjećati prazninu, kamoli da ću zbog toga žaliti. Ali, to mi se događalo sve češće.

Jeste li i vi to doživjeli? Jeste li ikada osjetili „ljubavni mamurluk“? Ako jeste, trebali biste zastati i zapitati se: „Što je to? Zašto nakon seksa, ako mi je toliko važan, osjećam prazninu?“

Sjećam se da me taj „mamurluk“ zbunjivao. A onda sam zaključio da mi je jednostavno potrebno više seksa. (To često zaključimo kada očekujemo da nas nešto ispuni, a to se ne dogodi. Npr.; kupimo novi automobil, uzbuđeni smo neko vrijeme, a onda uzbuđenje splasne. I tada, umjesto da shvatimo kako nas automobil ne može zadovoljiti, mi, pogrešno, 'zaključimo' sljedeće: „Pa pretpostavljam da to nije pravi. Nekim drugim bih bio potpuno zadovoljan.“) Međutim, praznina u meni tada nije nestala. Napokon sam shvatio da predbračni seks uopće nije onakav kakvim ga opisuju, kakvim ga prikazuju u filmovima. Jer da jest, mogao bi nas u potpunosti ispuniti; i ne bi postojala nikakva „praznina“...

2. Sada žene želim više poštovati

Shvatio sam da djevojke imaju sasvim drukčiji pogled na seks nego mladići. Djevojka će često opravdavati seks govoreći „ali ja ga volim“, iako se zapravo ne želi upustiti u intimne odnose. Kaže se: „djevojke koriste seks kako bi došle do ljubavi; mladići koriste ljubav kako bi došli do seksa“. I dok djevojka zamišlja kako će se jednog dana udati za tog mladića; on zamišlja što bi sve s njom mogao napraviti prije nego to ode ispričati prijateljima.

Shvatio sam da poštujući ženu, poštujete sebe. Zašto? Zato što će žaljenje zbog predbračnih odnosa trajati mnogo duže nego što je trajalo zadovoljstvo. Kada poštujete ženu čineći ono za što ste u srcu sigurni da je ispravno (odnosno, ono što je najbolje za nju), poštujete sebe i osiguravate si budućnost bez žaljenja.

3. To će biti nečija žena

Evo što pod time mislim: većina djevojaka s kojima sam bio, danas su nečije supruge. Kada se stavim u položaj tih muškaraca, požalim zbog onog što sam učinio. Zapravo, zbog toga bih sama sebe nokautirao.

Ne trebam reći da se ni meni, kada se budem ženio, neće svidjeti pomisao da je netko već bio s mojom ženom. A tebi? Hoće li tebi biti svejedno?

Mogu ići i korak dalje i ustvrditi da je ta djevojka nečija kći. A zatim se zapitati: Što bi bilo da je to moja kći? Ili moja sestra? Kako bih se tada osjećao, znajući da je neki mladić iskorištava? Danas na djevojke gledam drugačije; kao nečije buduće žene, nečije kćeri, sestre...

4. Seks je 'ubio' moje najbolje veze

Za vrijeme studiranja, imao sam djevojku – djevojku svojih snova. S njom mi nikada nije bilo dosadno; savršeno smo „kliknuli“. Neko smo vrijeme čekali a onda smo, na moju inicijativu, počeli imati seksualne odnose.

Seks je ubrzo postao središte naše veze. Više nisam težio upoznavati ju kao osobu i tako smo se, umjesto da se zbližimo, počeli međusobno udaljavati – predbračni seks je 'presudio' našoj vezi, i mi smo prekinuli.

Partneri se mogu povezati na mnogim razinama – emotivnoj, mentalnoj, fizičkoj, duhovnoj... Kada smo moja djevojka i ja počeli stavljati naglasak samo na fizički dio veze, to je dovelo do kratkog spoja u drugim područjima veze. Tada je sve krenulo nizbrdo. Možda bismo još uvijek bili zajedno da smo (da sam ja) čekali.

Ovakav sam 'obrazac' vidio u brojnim vezama, ne samo u svojima, nego i u vezama drugih ljudi

5. Predbračni seks uništava druga područja veze

Kad bih počeo s djevojkom imati seksualne odnose, dogodile bi mi se dvije stvari (gledajući unatrag, vidim da se to događalo svaki put, bez iznimke): 1) izgubio bih poštovanje prema djevojci (iako to nisam želio) i 2) ona je počela biti nepovjerljiva prema meni (iako to nije željela).

Ne znam zašto se to događalo, jedino znam da jest; možda je to jednostavno ugrađeno u „sustav“. Ipak, u jedno sam siguran: nisam sâm. Oko sebe vidim da se to događa neprestano; naime, poznajem mnoge bračne parove koji zbog predbračnog seksa imaju probleme; oni se bore s nedostatkom poštovanja i povjerenja, što je neophodno za zdravlje svakog braka.

Poznajem tek vjenčani par koji zbog toga ima seksualne odnose manje od jednom mjesečno – dakle, on ju ne poštuje, ona to zna, i ona mu ne vjeruje, pa mu se ne želi dati. To je jako tužno, i događa se mnogo češće nego što mislite. Međutim, o tome nitko javno ne govori. A to ne prikazuju ni filmovi, niti snimke poznatih parova koji prakticiraju predbračni seks.

6. Čekanje da u seksu uživam sa svojom ženom, jamči bolji seks u našem braku

Zašto? Zato što ćemo, ako budemo čekali brak, u njega ući – ja: s većim poštovanjem prema njoj; ona: s većim povjerenjem u mene. A to je veoma bitno, jer, kako sam već rekao: iz iskustva znam da ako djevojka nema povjerenja u mladića, neće mu se htjeti predati u potpunosti, zbog toga što, duboko u sebi, ona zapravo s njim ne uživa.

Evo kako to funkcionira: sve dok „djevojka koristi seks kako bi došla do ljubavi, a mladić koristi ljubav kako bi došao do seksa → par će imati predbračne odnose (i dok djevojka to čini kako bi zadržala vezu, mladić to čini jer mu je do seksa stalo više nego do same veze) → njihovim vjenčanjem, ta će djevojka dobiti što je htjela – obvezu od svoga muškarca → ona više neće morati koristiti seks kako bi ga pridobila (također, ona će nakon vjenčanja možda biti ozlojeđena zato što je on spavao s njom prije braka, pa, opet, neće biti zainteresirana za spolne odnose s njim) → to se ne poklapa sa željom mladića, sada njezina muža, koji i dalje želi seks, ali ne kao iskustvo koje će ga u potpunosti povezati s njom (ne može željeti drukčije, jer je poštovanje prema njoj 'izgubio' predbračnim seksom) → i ona je svjesna da je to samo seks → REZULTAT: jako loš seksualni život.

Ovaj primjer nisam izmislio; svakodnevno gledam kako se to događa u mnogim brakovima.

7. Ako ne budem spavao s drugim ženama, imat ću bolji seksualni život sa svojom suprugom

Seks – pa i onaj, kako se često naziva, „neobavezan“ – stvara duboku vezu između dvoje ljudi. Problem je u sljedećem: što se više vežem za druge djevojke, to ću se manje moći vezati za svoju buduću ženu; slično komadu ljepljive vrpce – ako je više puta odlijepiš i zalijepiš, njezina će 'ljepljivost' slabiti. Naposljetku se neće moći zalijepiti ni za što.

Ako se prije braka vežem za druge djevojke, neću se moći vezati za svoju ženu. Neću je smatrati dragocjenom, niti ću je voljeti onoliko koliko bih trebao. Svaki dan u kojem sam bio vjeran prema svojoj budućoj ženi, jamči bolji odnos u našem braku.

Čudno je, i ironično, kako naša kultura osuđuje preljub, a potpuno odobrava predbračni seks, čak i s više partnera. Jer, ako iz ove 'jednadžbe' izostavimo vrijeme, predbračni seks jest upravo to – preljub. Možemo samo zamisliti bol koju preljub nanosi bračnim odnosima. Predbračni seks možda djeluje gotovo isto; šteti vezi između muža i žene.

8. Ne moram spavati s djevojkom kako bih ustanovio jesmo li 'seksualno kompatibilni'

Na težak sam način spoznao da seks treba upotpunjavati vezu – treba biti njezin 'dodatak', a ne središnji dio. On treba biti šlag na torti kada sve ostalo funkcionira kako treba. Shvatio sam da će seks biti dobar ako je ostatak veze dobar. Zato znam da ne moram spavati sa svojom djevojkom kako bih ustanovio jesmo li seksualno kompatibilni. Ako se dobro slažemo u svim ostalim područjima, slagat ćemo se i u seksu.

Shvatio sam i sljedeće: ako smatrate da je u vezi seks odlučujući faktor, on će najvjerojatnije biti loš. Razmislite o tome: ako ste previše usredotočeni na seks, neprestano ga ocjenjujete te prema njemu ocjenjujete svoju vezu, 'podbacit' ćete na tom području; upravo zbog pretjerane 'brige'; i osjećat ćete se kao da ste u zatvoru – zatvoreni u onome što bi vas trebalo oslobađati, a ne onesposobljavati.

Naprotiv, ako se usredotočite na druga područja veze, i seks nije u središtu, bit ćete slobodni te će vaš seksualni život biti neopterećen i moći ćete u njem uživati bez pritiska da to uvijek mora biti nešto spektakularno (jer neće biti.) (Osobno, mislim da kao student nisam mogao biti ne-usredotočen na seks, osim ako ga uopće nije bilo, pa sam i zbog toga uvjeren da je najbolje čekati do braka.)

9. Postoji nešto mnogo, mnogo, mnogo bolje od seksa

Znam što ste sada pomislili: „Da, da“. Ali to je istina; 'otkrio' sam nešto mnogo bolje; to nešto zapravo je – netko. To je Bog.

Poslušajte me, znam da zvuči pretjerano, ali ima smisla! Bog nas je tako stvorio da nas ništa ne može u potpunosti zadovoljiti osim Njega. On je to ugradio u ljudski sustav, u svakoga od nas. Kao što je netko rekao: „Unutar svake osobe je vakuum oblikovan Božjom rukom koji može ispuniti jedino Bog“.

Zato mijenjamo karijere, partnere, modu... – jer se u svojoj potrazi za potpunim ispunjenjem, razočaravamo stvarima (i ljudima), koji nam to nisu (jer ne mogu) dali. Onda ih odbacujemo posežući za nečim (ili nekim) drugim nadajući se da ćemo u tome pronaći ispunjenje za kojim svi tragamo. Međutim, ispunjenje nećemo pronaći sve dok ga ne potražimo kod Boga, jer jedino nam ga On može pružiti.

Bog nas previše voli, i zato ne želi dopustiti da se potpuno zadovoljimo u bilo čemu osim u Njemu. On želi najbolje za nas, a to je On sâm. Ništa i nitko nije važniji od Njega. Iz svoga iskustva znam da je to istina; praznina – koja je ostajala iza mojih seksualnih ludorija, kupovanja, i svih ostalih pokušajâ da pronađem ispunjenje – nestala je kada sam u svoj život pozvao Boga, Isusa Krista. On je rekao: „Tko dođe k meni, neće ogladnjeti; i tko u mene vjeruje, neće nikada ožednjeti“ (Iv 6,35). Te su se riječi obistinile i u mom životu. Kada sam započeo zajedništvo s Bogom, onaj vakuum se napokon ispunio. Bog mi je pružio dublje zadovoljstvo, nego što sam ga ikada iskusio u seksu.

10. Bog mi je dao snagu da mogu čekati

Već mnogo godina 'čekam'. Htio bih da danas mogu reći kako nisam imao seksualne odnose prije braka, nego sam čekao 'od početka', ali ne mogu. Zbog mnogo toga sam zažalio (i, kako sam već rekao, to je žaljenje trajalo mnogo duže od bilo kojeg zadovoljstva). Žao mi je zbog mog ponašanja prema djevojkama. Zabrinut sam za stabilnost svog budućeg braka (ako i kada se budem oženio). Međutim, Bog mi je pomogao da se suočim sa svojim djelima, te sa zabrinutošću za budućnost. On me mijenja, svakim danom. I mogu reći da sam prilično napredovao.

Bog mi je također dao snagu da mogu čekati do braka. Naravno, to je ponekad bilo veoma teško, ali Bog mi je pomogao proći kroz to. S njim je sve moguće. I znam da je to moje čekanje ulog u moj brak; da će on zbog toga biti bolji i čvršći. Također, danas imam snažnije zajedništvo s Bogom, zato što sam se oslonio na Njega u ovom ključnom području svoga života.

Odakle početi

Ako želiš jednog dana biti uspješan suprug i otac, na tome trebaš poraditi, i to tako da počneš od samog sebe. Jer, naime, nije ključno da pronađeš 'pravu' ženu, ili imaš 'pravu' djecu. Odlučujući faktor si ti. A najvažniji odnos, koji trebaš njegovati – onaj koji će te učiniti boljim mužem i ocem – jest tvoj odnos s Bogom.

Bog je 'stvorio' seks, ljubav i odnose, za nas, kako bismo u njima uživali. A u njima možemo u potpunosti uživati ako slijedimo njihovu svrhu. Shvatio sam da Bog nije „moralist“; On ne kaže „ovo radite, a ovo nemojte“ bez razloga. Ako mi za nešto kaže „nemoj“ (primjerice, čekaj prije braka, kada je o seksu riječ), time mi ne želi pokazati tko je gazda, nego mi želi reći što je za mene najbolje. On to govori zato jer zna kako me je stvorio, što je najbolje za mene, i što će mi donijeti najveće ispunjenje.

Osobno poznavanje Boga

Isus je Bog koji je postao čovjekom: „Riječ je postala tijelo i nastanila se među nama“. Isus je bio „pravi odraz Božjega bića“; On je u potpunosti otkrio kakav je Bog. Kako možemo započeti zajedništvo s Njim?

Božja ljubav prema nama je iskrena i On želi da ga upoznamo… Ovdje dolazimo do problema; naime, u našemu povezivanju s Bogom priječi nas naš grijeh (naša nemogućnost da na savršen način volimo Boga i druge).

Isus Krist („Bog u tijelu“) je preuzeo sav grijeh na sebe svojom dragovoljnom smrću na križu. On je to učinio kako bi nama bilo u potpunosti oprošteno. On je podnio veliku žrtvu; tukli su ga, ponižavali, šibali i razapeli umjesto nas. A onda je, nakon tri dana, uskrsnuo od mrtvih. Odazovi se sada na Njegovu žrtvu – pozovi ga u svoj život...

Pravi muškarac!

Isus Krist je bio najmuževniji čovjek koji je ikada živio. O tome se ne govori često, ali to je istina. Stoga, kada Isusa pozoveš u svoj život, pozvao si Onoga koji o tome što znači biti muškarac zna više od ikoga. I On će ti pomoći da postaneš pravi muškarac – ne holivudska verzija – nego mnogo ispunjeniji, i bližnjima mnogo dragocjeniji.

On nije nalik 'vuku', odnosno nekome koga nije briga ni za koga osim za samoga sebe. On je, naprotiv, više nalik pastiru, nekome kome je stalo do drugih. Dok rasteš u svome zajedništvu s Kristom, sve ćeš više i više otkrivati što znači biti pravi muškarac. Krist će promijeniti način tvog razmišljanja o ženama, a samim time i tvoje ponašanje prema njima.

Možeš započeti zajedništvo s Kristom, koje traje vječno: „Jer, Bog je toliko ljubio svijet da je dao svoga jedinorođenog Sina da nitko tko u njega vjeruje ne propadne, nego da ima vječni život“ (Iv 3,16). Vjerovanje znači pouzdanje. Ako se s pouzdanjem osloniš na Isusa, koji je u tvoju korist podnio žrtvu, možeš primiti vječni život – zajedništvo s Bogom – koje može započeti sada.

Ako sada u svome srcu osjećaš tu želju, iskreno mu se obrati:

Dragi Bože, priznajem da sam sagriješio protiv Tebe.

Hvala Ti što si na svoj križ uzeo sve moje grijehe.

Molim Te za oproštenje.

Želim započeti zajedništvo s tobom.

Molim Te, uđi u moj život kao moj Spasitelj i Gospodin.

Molim Te, daj da budem muškarac kakav Ti želiš da budem.


Prema: everystudent.com