fbpx

book hr banner 130x1000px

Mala Franka: napredak i dolazak braće (4)

Nedugo nakon prvog Frankina rođendana saznali smo da sam ponovno trudna

Nedugo nakon prvog Frankina rođendana saznali smo da sam ponovno trudna


Frankin napredak i dolazak braće

Book +:Kako je Franka napredovala? Opišite njezin život, njezinu bistrinu i borbenost. Opišite rođenje drugog djeteta. Kakav je vaš sadašnji obiteljski svakodnevni život.

Ana: Zbog sumnje da osim vidljivih vanjskih malformacija Franka ima i niz nedostataka na unutarnjim organima, liječnici su je zadržali nepuna tri tjedna na odjelu za nedonoščad. Ondje je prošla niz pregleda od kojih, Bogu hvala, ni jedan nije potvrđivao sumnje koje su imali liječnici. Kad je napokon došla doma i kad smo bili uz nju cijelo vrijeme, shvatili smo da ona ni po čemu neće biti „obično“ dijete. Svoje nedostatke s ekstremitetima ona je već odlučila, naravno uz veliku Božju milost koju joj je dao, nadoknaditi na stotine drugih načina. Dokazala se kao mali srčani borac. Naravno da ona još ne može samostalno jesti, još uvijek ne znamo kada će prohodati i koliko će jedna takva aktivnost biti zahtjevna za njezino maleno tjelešce. Ali sigurni smo da će moći ne samo hodati nego i obavljati mnoge druge stvari potpuno samostalno. Danas s malo više od dvije godine ona svira, crta, pjeva, pleše na svoj način, možda i bolje od drugih vršnjaka. Njezino veselje i domišljatost iznenađuju nas iz dana u dan.

Nedugo nakon prvog Frankina rođendana saznali smo da sam ponovno trudna. Uz sreću koju sam osjetila u tom trenutku, došao je i neki nemir kao podsjetnik na prošlu trudnoću. Iako je trudnoća protekla uredno, svaki kontrolni pregled bio mi je prava muka.

Jakov je rođen 17. travnja ove godine. Snažan i borben dečkić. Franka je na početku teško prihvatila moju podijeljenu pažnju, no sada smo već uigran tim. Ponekad nije lako, no Jakov strpljivo prihvaća Frankinu povećanu potrebu za pažnjom, npr. dok vježbamo (Franku moram više puta dnevno izvježbati prema tzv. terapiji po Vojti, da učvrstimo trup).

Na kraju su Franku svi dobro prihvatili, od rodbine do prijatelja, susjeda i svi su uglavnom puni hvale za nju.


S Frankom smo dobili radost i blagoslov

Book +:Kako je sve ovo što vam se događalo i događa se, utjecalo na vašu (katoličku) vjeru i povjerenje u Boga Oca, Boga Sina i Boga Duha Svetoga? Što biste rekli ljudima koji su bili, jesu ili će se naći u sličnoj situaciji?

Ana: Kako smo već rekli, prije svega ovoga što nam se dogodilo, bili smo tradicionalni katolici. Kako smo sve više stupali u kontakt s vlč. Draženom, zajednicama Kristofori i Dobri Pastir, tako smo dobivali nova saznanja o karizmatskome pokretu i iskustvu živoga Boga. Postali smo otvoreniji prema Božjoj riječi, a najveća vrijednost koju smo naučili jest ta da Bog danas djeluje jednako kao i u vrijeme Njegova sina Isusa. Spuštanje Duha Svetoga na apostole, govor u jezicima i ostali Njegovi darovi nisu nešto što se jednom dogodilo. Događa se i danas, ali ondje gdje je živa Crkva.

Silvio: Danas aktivno sudjelujem u podružnici zajednice Dobri Pastir u Mariji Bistrici kao član slavljeničkog tima, što vjerojatno ne bih da nije bilo Franke, vlč. Dražena i poticaja Kristofora.

Svima koji se nađu u sličnoj situaciji, poručili bismo da ih ta situacija nije snašla slučajno niti bez razloga. Bog ima plan za svakog pojedinca, kako za majku i oca, tako i za dijete koje je začeto. Čak i prije začeća Bog zna koga, kakvoga i zašto želi i koja će mu biti zadaća u životu. Zato si nemojte ni u kojim okolnostima uzeti za pravo da mijenjate taj savršeni plan. Ako slijedite Božji plan, bit ćete nagrađeni Njegovom velikom milošću i blagoslovom. Jer s Frankom nismo dobili križ, boli ili patnju; jedino što smo dobili je velika radost, milost i blagoslov. Nemojte posustati ni u jednom trenutku, ustrajte u molitvi i čekajte do samog kraja, jer Bog je vjeran, a velika je plaća na nebesima.


1. dio | 2. dio3. dio | Intervju s Frankinim roditeljima potražite u Booku (siječanj 2015.) na svim kioscima.