fbpx

book hr banner 130x1000px

Ljubav i poštovanje - Iskustva i svjedočanstva

Većinu sam vremena plakala, ljutila se, zamjerala, protestirala, bježala. Jedne se noći sve promijenilo

Suprugu sam bila u stanju soliti pamet da ne smijemo dopustiti da tuđi postupci loše djeluju na nas. Kad ne bih dobila ono što sam „trebala“, pretvarala sam se u „čudovište“...

Kad smo krenuli na Tečaj „Ljubav i poštovanje“, rekla sam: „Bože, ti stvarno imaš povjerenja u mene kad si dopustio da krenem na tečaj u ovom stanju!“ Naime, u to sam vrijeme bila trudna. Trudnoća je razdoblje u kojem, pod utjecajem hormona, mnoge situacije proživljavam intenzivnije i burnije nego inače.

Imala sam veliku potrebu za suprugovom pažnjom: da me mazi i pazi. Imala sam potrebu i za bračnim sjedinjenjem. Suprug, naravno, nije mogao čitati moje misli, a ni nismo dijelili želje i interese. Iako sam ponekad uspjela izraziti svoje želje i potrebe, većinu sam vremena plakala, ljutila se, zamjerala, protestirala, bježala… Bila sam spremna suprugu soliti pamet, a sama sam činila ono za što sam mu prigovarala. Kad ne bih dobila ono što sam trebala, pretvarala sam se u čudovište.

Trebalo mi je neko vrijeme da shvatim da moram prestati samosažalijevati se i da se moram obratiti Bogu te uz njegovu milost zakoračiti prema svetosti. Svaka su kriza i teškoća prilike za rast i posvećenje!

Jedne sam večeri, uplakana, potaknuta retkom iz svakodnevne molitve „5 minuta za moj brak“, iskreno zavapila Gospodinu.

Nakon toga sve se promijenilo. Ne, moj suprug se nije promijenio, ali moj pogled je. Gospodin me tom molitvom oslobodio osuđivanja i pozvao na svetost.

Teorija i praksa se često razlikuju, a ova mi molitva pomaže primijeniti teoriju u praksi.

 

MOLITVA

Gospodine, osposobi me da ljubim prva, i onda kada moj suprug mene ne ljubi.

Gospodine, osposobi me da poštujem prva, i onda kada moj suprug mene ne poštuje.

Gospodine, osposobi me da razumijem prva, i onda kada moj suprug mene ne razumije.

Gospodine, osposobi me da slušam prva, i onda kada moj suprug mene ne sluša.

Gospodine, osposobi me da prihvaćam prva, i onda kada moj suprug mene ne prihvaća.

Gospodine, osposobi me da opraštam prva, i onda kada moj suprug meni ne oprašta.

Gospodine, osposobi me da služim prva, i onda kada moj suprug meni ne služi.

Nije li Isus rekao: „Jer ako ljubite one koji vas ljube, kakva li vam plaća?“ (Mt 5,46a). Ako ljubim samo kad sam dobre volje i/ili kad se drugi prema meni lijepo odnose, kada me drugi ljube, kakva li mi plaća?

Ne znam i nisam sposobna sama ljubiti, sama poštovati, sama razumjeti, sama slušati, sama prihvaćati, sama opraštati, sama služiti. I zato dolazim k tebi, Gospodine, i vapim ti, osposobi me, Gospodine!!!

Želim ljubiti, želim poštovati, želim razumjeti, želim slušati, želim prihvaćati, želim opraštati, želim služiti… Osposobi me, Gospodine!

Gospodine, molim te, ne dopusti da me vode osjećaji, već da se vodim svojom odlukom. Daj da se odlučim za tebe!!! Sada odlučujem ljubiti, poštovati, razumjeti, slušati, prihvaćati, opraštati, služiti. Sada odlučujem u svome suprugu vidjeti tebe, Gospodine! Slaba sam, Gospodine, i ne mogu bez tebe.

Molim te za milosti ustrajnosti i budnosti. Molim te, pomozi mi da shvatim da sam bez tebe ništa i da bez tebe ništa ne mogu. Molim te za dar postojanosti, da svakoga dana dolazim na tvoj izvor milosti i da ti dopuštam da djeluješ u mom životu, da ti dopuštam da me koristiš. Želim biti olovka u tvojoj ruci, Gospodine!

Osposobi me da ljubim, osposobi me da poštujem, osposobi me da razumijem, osposobi me da prihvaćam, osposobi me da slušam, osposobi me da opraštam, osposobi me da služim!

Marijo, pouči me blagosti, strpljivosti, nježnosti!

Hvala ti, Gospodine, na daru braka!

Hvala ti, Gospodine, na daru obitelji!

To je moj put do neba – ljubeći, poštujući, razumijevajući, prihvaćajući, slušajući, opraštajući, služeći. To je moj put do tebe! Pomozi mi shvatiti da kad to činim svome suprugu, svojoj djeci, svojim bližnjima, to činim tebi.

Kajem se za sve one trenutke kad sam činila suprotno… Kajem se, Gospodine. Oprosti mi!

Oslobodi me, Gospodine, svake osude, prigovaranja, mrmljanja, nezahvalnosti.

Molim te, izliječi sve rane koje sam svojom sebičnošću nanijela svome suprugu, svojoj djeci i popravi sve što je pošlo po krivu. Ti im, svemogući Milosrdni Isuse, nadoknadi svu ljubav koju nisu primili od mene.

A mene, Gospodine, osposobi da ljubim, poštujem, razumijem, prihvaćam, slušam, opraštam, služim.