fbpx

ŠKOLA MOLITVE: U tijeku je primanje novih članova.

Priključite nam se: Zagreb, Split, Rijeka, Zadar, Osijek, Vinkovci, Slavonski Brod, Našice, Knin, Koprivnica, Križevci, Varaždin, Bjelovar, Ivanić Grad, Sisak, Petrinja, Donji Miholjac, Plitvička Jezera, Ravna Gora... 
Za dodatne informacije javite se na e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ili popunite obrazac.

Škola molitve svjedočanstva

    book hr banner 130x1000px

    Isus po mome kroju

    Što je uzrok toj marginalizaciji kršćanstva i njegovu obezvrjeđivanju?

    U zadnje se vrijeme sve više čuju negativni komentari o kršćanstvu, i s njime se povezuju ideje i stavovi koji ne samo da nisu kršćanski već se s kršćanstvom uopće ne mogu povezati. Što je uzrok toj marginalizaciji kršćanstva i njegovu obezvrjeđivanju?

    Zašto svijet voli Papu?

    Uvijek me zapanjuje popularnost pape Franje u današnjim, pa i svjetovnim, medijima. I hvala Bogu na tome. No, uvijek sam se pitala zašto ono što Papa u svojim propovijedima ističe (primjerice, ljubav i prihvaćanje svih ljudi, dakle, i homoseksualaca) i što je neosporno kršćansko učenje, u medijima nalazi toliki odjek, kao da se govori o nečemu sasvim novome i revolucionarnome? Što im je tako privlačno i zanimljivo, a da to nisu mogli čuti i prije od nas kršćana? Vjerujem da je stvar u autentičnosti, vjerodostojnosti življenja vjere. Papu to zasigurno odlikuje. Papa je dopustio Isusu da ga kroji po svojoj mjeri.

    Zašto svijet ne voli kršćane?

    Čuli smo svi onu poznatu izjavu Mahatme Ghandija: „Da nije vas kršćana, mi bismo odavno postali kršćani”. Pa što je to s nama kršćanima? Odgovor leži još u Starom zavjetu. Već na samom početku svijeta Bog pita Kajina: „Zašto ti je lice namrgođeno? Jer ako pravo radiš, vedrinom odsijevaš” (Post 4, 6–7). Vjerujem da će mnogi moji prijatelji ovu rečenicu povezati sa mnom. Premda mi ona vrlo često posluži kao šala, i potakne mog sugovornika na osmijeh, okolnosti u kojima ih je Bog izrekao Kajinu bile su vrlo ozbiljne. Bratoubojica Kajin nikako ne može imati vedro lice. Tako ni mi ne možemo imati vedrinu koja privlači svijet k Isusu dokle god ne prestanemo biti bratoubojice – što svakako jesmo svojim osuđivanjem i neprihvaćanjem.

    Iskrojili smo sebi svoga Isusa

    I tako danas kršćani, umjesto da budu magnet za Isusa, šire smrad koji one koji su daleko od Boga odbija još dalje. Uzeli smo iz kršćanstva stvari koje nama odgovaraju, i za njih redovito prozivamo i osuđujemo one koji ih se ne drže. S druge strane, stvari koje od nas traže promjenu „odrezali” smo i bacili da nam bude lakše. I zato ćemo biti strože suđeni. Jer smo od deset metara tkanine koju smo dobili iskoristili svega jedan metar koji nam odgovara i od nas ne traži puno šivanja i dorađivanja, a ostatak bacili u koš i sasvim ga izignorirali, kao da nije bio dio tkanine koju smo dobili. U isto su vrijeme neki, koje redovito gledamo ispod oka, dobili svoja dva metra tkanine i učinili od toga remek-djelo!

    Primimo se posla

    Nemamo što čekati, nego izvadimo neiskorištenu tkaninu iz koša i počnimo živjeti svoju vjeru autentično! Pometimo ispred svojih vrata! Zapitajmo se što Gospodin govori nama i pripazimo da ne bismo čuli ukor: „Što gledaš trun u oku brata svojega, a brvna u oku svome ne opažaš? Kako možeš kazati bratu svomu: ʽBrate, de da izvadim trun koji ti je u okuʼ, a sam u svom oku brvna ne vidiš? Licemjere! Izvadi najprije brvno iz oka svoga pa ćeš onda dobro vidjeti izvaditi trun što je u oku bratovu.” (Lk 6,41-42)

    Marijo, blagoslovljen plod utrobe tvoje Isus, koji neka nam usavrši ljubav!

    Škola molitve - prijavnica


    captcha
    Powered by BreezingForms