fbpx

book hr banner 130x1000px

Uskrsna ispovijed

Šokantna poruka u Booku

Često nam je potrebna hrabrost i snaga da se odvažimo i pođemo na ispovijed. Ovaj je čovjek taj poticaj pronašao na zanimljiv način i na zanimljivom mjestu...

Bilo je to prošle, 2015. godine pred blagdan Uskrsa, o Velikom tjednu. Trebalo je ići na svetu ispovijed. Kako nisam bio baš raspoložen za to, stalno sam odgađao. Stigao je tako i Veliki četvrtak, a ja se još nisam bio ispovjedio. „Ma sad su gužve. Ima vremena, cijeli Veliki petak i subota, stići ću. Bolje da to obavim što bliže Uskrsu, pa da na sam blagdan pristupim svetoj pričesti što čišći i dostojniji“, razmišljao sam i tješio se. Ali nešto mi ipak nije dalo mira: „Lijepo bi bilo pričestiti se i na večernjoj svetoj misi, na svetkovini ustanovljenja svete euharistije“. Neko sam se vrijeme premišljao, vagao, idem, ne idem, vrtio se po dnevnom boravku i kuhinji i na kraju nekako, iako nevoljko, odlučio da bih to ipak trebao obaviti taj dan.

Na stolu mi je ležao posljednji broj Booka, neraspakiran još od jučerašnjeg dana kada sam ga dobio jer bio sam u takvom duhovnom stanju da mi se baš i nije žurilo otvoriti ga... No tada, kad sam onako teška srca ipak odlučio da ću na svetu ispovijed ići toga dana, posegnuo sam za Bookom i u sebi zamolio: „Bože, daj mi malo snage i poticaj za ovu moju odluku“. Pritom sam mislio na to da otvorim časopis i da mi neka riječ ili rečenica pomognu i ohrabre me. Skinuo sam najlonski omot i papir s adresom koji prekriva poleđinu časopisa i ugledao tekst koji je tamo stajao - velikim crnim slovima pisalo je doslovno: „NAJČEŠĆE POSLJEDNJE RIJEČI: ISPOVIJEDIT ĆU SE SUTRA“. Ostao sam otvorenih usta, šokiran! Molio sam za nekakav mali poticaj, za neku rečenicu koju bih mogao protumačiti na taj način, ali ovo - ovo je bilo previše za moju malu vjeru. Isuse, svaka ti čast, nisi mogao biti jasniji!

Naravno, taj sam se dan, kao na krilima, lijepo ispovjedio i na svetkovini Posljednje večere, kako to i priliči, sretan primio Presveto Tijelo, vječna mu hvala i slava u vijeke! Ne moram ni spominjati prekrasne uskrsne blagdane koje sam proveo s Njim, svojom obitelji i najdražima.

E. F. (Podaci poznati uredništvu)