fbpx

book hr banner 130x1000px

„Vladajuća biljka“

„Čudesna biljka“ bez koje je „svijet“ danas nezamisliv. Biljka oko koje se stoljećima vode rasprave. Točnije od 16. stoljeća, kada ova biljka počinje osvajati Europu pa nakon toga cijeli svijet. Pjesnici joj pjevaju pohvale, i koriste je u ogromnim količinama. Političari, kraljevi i carevi slikali su se s njom i time pokazivali društveni prestiž. Obični radnici koristili su je kroz povijest kako bi barem malo zaboravili na probleme i (p)opustili živce. Mladi ju danas osobito cijene, jer ih čini većima, starijima, nadmoćnijima: „Baš je fora/cool koristiti ju i praviti se važan“. Postala je statusni simbol. Bez nje se ne snimaju filmovi. Koriste ju doktori, iako govore kako je štetna. A u svemu tome kapitalisti moćno trljaju ruke, jer su zarade basnoslovne. Bogate se na muci siromašnih i jadnih.

„Tata, smrdiš“

I ja sam ju počeo koristiti, isprobavati u srednjoj školi, ali nisam nastavio zbog sportskog načina života. Tek dolaskom u vojsku počeo sam ju koristiti aktivno, najprije zbog društva, onda je to prešlo u naviku, a kasnije u ovisnost. Duge trenutke stražarenja u bunkeru ispred neprijateljskih linija skraćivao sam uz njezino naoko opuštajuće djelovanje. Kad sam se vratio s ratišta, ništa se nije promijenilo na bolje, naprotiv, još sam je više koristio, postalo mi je to sastavnim načinom života. Nekima oko mene (mojoj obitelji) to je počelo smetati: „Tata, smrdiš“; „Stalno kašlješ“; „Mužiću, puno trošiš“...

Zar će mnome vladati jedna biljka?

Uporno sam pokušavao prestati pušiti, čak sam prestao kupovati cigarete (poznato, zar ne?!), ali ništa nije pomagalo. Jedan prijatelj mi je rekao: „Kaj, pa to je najjednostavnije, ja sam prestao pušiti dvadesetak puta“. Tek Isusovim ulaskom u moj život primijetio sam na kutiji natpis: „Pušenje ubija, uzrokuje rak“, itd. U razgovoru s jednim svećenikom došao sam do zaključka da je pušenje grijeh jer kršim petu Božju zapovijed, koja jasno kaže: „Ne ubij“. Pušenjem ne ubijam samo sebe nego i ljude oko sebe. A ako sam ovisan o pušenju, tada također kršim prvu Božju zapovijed, koja kaže: „Ja sam Gospodin Bog tvoj, nemaj drugih bogova uz mene!!!“ Zamislih se: „Zar je meni cigareta Bog? Zar će mnome vladati jedna biljka? Zar nije Krist došao da živim u slobodi djeteta Božjeg? Zar nisam vrjedniji od biljke? Zar ne bi sva stvorenja, i biljke i životinje, trebale služiti meni, a ne ja njima? Tko je preokrenuo red stvari i u čiju korist? Tko mi to laže da je pušenje dobro za mene?“

„Od danas više ne pušiš“

„Bože moj, smiluj mi se. Pa ja činim grijeh.“ Tada mi sine, jasno kao dan: Čovjek se grijeha najlakše oslobađa ispovijedajući ga. I tako sam pošao svome župniku na ispovijed i rekao mu: „Ja pušim“. Osjetio sam čuđenje s druge strane, ali odrješenje sam dobio. Tako je to trajalo nekoliko mjeseci. A onda, 1. studenog 2002. godine, u srcu sam čuo riječi: „Od danas više ne pušiš“. Povjerovao sam. I prestao.

Bog oslobađa i ozdravlja cjelovito

Najzanimljivije je to da su u danima koji su uslijedili potpuno izostale sve popratne pojave: od pušačkog kašlja u jutro, do nervoze! Dakle kroz razdoblje koje je inače najteže prošao sam bez poteškoća. Nije bilo apstinencijske krize. Osjećao sam se kao da nikada nisam pušio. Tada upitah svoga liječnika: „Koliko dugo nikotin ostaje u plućima, a koliko dugo katran?“ „Nikotin će se iz pluća iskašljati vrlo brzo, u roku od nekoliko mjeseci“, odgovori mi on, a ja pomislih: „Hm, to je brzo???“ „Katranu treba polovica od onog vremena koje smo proveli pušeći.“ Kod mene nije bilo ni nikotina ni katrana! Bog kada oslobađa i ozdravlja, to čini u potpunosti, cjelovito. Konačno sam slobodan! „Prestani pušiti, i kupi automobil“ Nedavno sam jednom prijatelju savjetovao da prestane pušiti i umjesto toga kupi novi automobil, jer će mu u protivnom ti novci jednostavno ishlapjeti. I zaista. Nakon nekoliko tjedana došao je taj prijatelj u novom automobilu sred­nje klase, i rekao mi: „Doista, rata kredita mi iznosi točno koliko i popušene cigarete“. Teško ih se odrekao, ali shvatio je da je to dobro i za zdravlje i za džep. Dakle, dragi moj brate i sestro u Kristu (slobodni), zašto pušiš?