fbpx

book hr banner 130x1000px

Tvoj identitet je u Isusu

 

Kada razmišljaš o sebi, na koja obilježja svoga osobnog identiteta prvo pomisliš?

Doista, koji ste god u Krista kršteni, Kristom se zaodjenuste. Nema više: Židov – Grk! Nema više: rob – slobodnjak! Nema više: muško – žensko! Svi ste vi Jedan u Kristu Isusu! (Gal 3,27-28)

Koji je tvoj identitet? Kada razmišljaš o sebi, na koja obilježja svoga osobnog identiteta prvo pomisliš? Rezultati jednog nedavnog istraživanja pokazuju da vjera više nije prva stvar s kojom se osobe identificiraju.

Prema rezultatima koje je 19. ožujka 2015. g objavila „The Barna Group“, kršćanska agencija za ispitivanje javnog mnijenja iz Kalifornije, većini je Amerikanaca obitelj na prvom mjestu (62%), a pripadnost američkom narodu ističu kao drugu stvar s kojom se identificiraju (52%). Vjerski identitet pao je na treće mjesto (38%), ukoliko ga ispitanici uopće spominju. Štoviše, drugih 18% ispitanika kaže da vjera ima vrlo malo veze s onim tko su oni kao osobe, a gotovo 20% osoba obuhvaćenih ovim ispitivanjem odgovorilo je da vjera ni na koji način ne utječe na njihov identitet.

Zbog ovakvih se poraznih rezultata s pravom pitamo koliko onih koji ispovijedaju da su kršćani uistinu prakticiraju svoju vjeru i Isusa smatraju svojim najvećim blagom. Sveto pismo nam govori da tko god prihvati Isusa kao svog Gospodina i Spasitelja, Kristom je zaodjeven, i da smo svi u Njemu Jedno.

Naša bi ispovijest kršćanske vjere i spasenja trebala biti prvo obilježje našega osobnog identiteta. U Poslanici Efežanima piše: „Njegovo smo djelo“. Kada čujete što o nama govori Božja Riječ, na što pomišljate? Prihvaćate li ovu tvrdnju ili mislite da je „On to vjerojatno govorio o nekome drugome jer kada bi me Bog poznavao, ne bi tako govorio!“

Bog te je stvorio kao jedinstvenu osobu s posebnim planom za tvoj život. On je dao svoga Sina kako bi te zaodjenuo u pravednost i učinio potpunim u Isusu.
To je naš identitet, a najbolje ga opisuju riječi pjesme koje kažu: „Samo je u Kristu moja nada. On je moje svjetlo, moja snaga, moja pjesma. Moj tješitelj, moje sve u svemu. Po ljubavi Kristovoj ja živim.“
Tko je za tebe Isus? Što čini tvoj identitet? Svijet nam nudi svakakve vrste titula ovisno o postignućima i položaju ne bi li odredio naš identitet, ali kao kršćani prije svega trebamo reći: „Po ljubavi Kristovoj ja živim.“