fbpx

book hr banner 130x1000px

Gospa od Ružarija: promišljanje o molitvi krunice

Po molitvi krunice ulazimo u zajedništvo s Bogom

Na spomen molitve svete krunice, obuzme me misao na Mariju, Majka Isusovu i Majku svih nas! Marija... ona koja satire glavu Sotoni. Glavu mu satire najneznatnijim dijelom tijela, petom. Tu sliku sam gledala bezbroj puta ne shvaćajući značenje. Kad sam spoznala, bilo mi je na veliki poticaj!

Tko moli krunicu

Krunicu će moliti oni mali i ponizni (neznatni, koji se odreknu svojega svjetskog JA, svoje veličine, ispraznosti, oni koji shvaćaju kako su samo prah i pepeo, maleni u svojoj nutrini. Upravo će oni biti „Gospina peta“ kojom će biti zgaženo zlo – Sotona. Peta: najneznatniji dio tijela (Kristova mističnog Tijela, sama Crkva).
Ti Gospini anđeli, molitvom će se pridružiti svecima u duhovnom boju. Oni krunicu neće izgovarati mehanički, usnama. Neće „brbljati kao neznabošci“, nego će se njihova molitva SRCEM uzdizati kao miris tamjana k nebeskom prijestolju i bit će miris ugodan Gospodinu, Bogu našemu! Vođeni Majkom Božjom i Duhom Svetim, znaju kako i što treba moliti. Po takvoj molitvi srcem, Gospodin će izlijevati milosti i uslišanja za spasenje svijeta. Krunica ima veliku snagu i moć u rukama onoga koji zna što zapravo počinje, kada sjedne u skrovitost svoje sobice (srca), te sa strahopoštovanjem, čežnjom, divljenjem, ljubavlju i odanošću krene u otajstva Isusova života.

Po molitvi krunice k nama se spušta nebo!

Moleći krunicu po vjeri, svaki put iznova priznajemo da je Bog prije dvije tisuće godina sišao k nama i da po ovoj molitvi Krist biva slavljen od svojega stvorenja, čime zazivamo milost i blagoslov na sve ljude svijeta. Krećući od molitve Vjerovanja, svaki put iznova obnavljamo sve ono što je Krist, sve ono što nam Majka Crkva kao istinu predaje u baštinu. Predamo li se na pravi način molitvi, molitvi srcem, Duh Sveti povest će nas u otajstva Kristova rođenja, muke i uskrsnuća, i to na način koji će u nama izgrađivati i mijenjati našu nutrinu, da se potpuno sjedinimo s Gospodinom.
Sveta Mala Terezija rekla je kako mi imamo i maštu koja nam pomaže da dosegnemo Gospodina! Mašta nam pomaže da u sebi vidimo slike koje će nas odvoditi od rastresenosti u molitvi. Pomagat će nam da ostanemo usredotočeni na molitvu, da duhovnim očima promatramo ono o čemu molimo. Na prvi zaziv, „Zdravo Marijo“, posvijestimo si koga pozdravljamo; iako je fizičkim očima ne vidimo, naš duh je osposobljen da po molitvi dosegne nebo. Dakle, duhom doživimo Majku i pozdravimo ju upravo onako kako bismo se obratili najdražoj osobi u svojemu životu. Takav stav i sabranost brzo će nas povesti u duboku molitvu gdje će se toliko puta izgovoreno „Zdravo Marijo“, pretvoriti u istinsko klanjanje i, po Majčinu zauzimanju, povesti nas u Srce Isusovo. Budimo svjesni da je Majka zaista toga trenutka s nama, u pratnji svojih anđela. A gdje je Marija, ondje je i Krist! Dakle i Isus je došao, cijelo nebo se spušta k nama, Bog se raduje jer ga njegovo stvorenje zaziva i daje mu slavu!
„Oče naš koji jesi na nebesima...“ – odvodi nas k Bogu, koliko bismo sada samo trebali postati svjesni s kim razgovaramo, što izgovaramo, kako izgovaramo... je li dostojno Tebe, Oče? Gospodin kaže da nas prihvaća s onim što imamo, tj. onim što mu možemo ponuditi, i neka ne čekamo da budemo sveti kako bismo mu se približili! Razlog je vrlo jednostavan: bez njega i naše predanosti njemu, ne možemo se posvetiti. On sam će sve to u nama ravnati, mijenjati, posvećivati. Zato mu priđimo ODMAH, vrijeme za zbližavanje s njim je upravo SADA!

Otajstva krunice otkrivaju tajne onima koji traže

Krunica nas vodi dalje. Otajstvo za otajstvom neumorno niže slike, koje nose tajne. Tajne koje se otkrivaju onima upornima, onima koji traže, kojima je stalo da Te otkriju i upoznaju, Bože! Pred lice mi izranja svjetlost, velika svjetlost, a u sredini stoji Majka Božja obavijena blaženstvom, držeći djetešce u rukama: ISUS SE RODIO, BOG JE SIŠAO K NAMA!
Marijin ponos, Marijin razlog, Marijina ljubav, sve je u Majci govorilo o Njegovoj veličini koju žarko želi objaviti i nama. Divim se Majčinoj pribranosti kada starac Šimun izriče proročke riječi koje bi svakoga od nas oborile u žalost; divim se Majci kad Isus kao dijete nestane, i njezinu strpljenju kada ga pronađe! Mir i blagoslov nastanio se po radosnom otajstvu u našim obiteljima i oblikovao nas u našoj nutrini po uzoru na Nazaretsku obitelj! Tiho, u punini samozataje, Isus dolazi ispuniti svoje poslanje. Život Marije i Isusa stopio se s jednim ciljem u službi ljubljenom Bogu, za ljubljene, a to smo mi!
„Od ove ljubavi nitko veće nema, da tko svoj život položi za svoje prijatelje...“

Isus plače nad Jeruzalemom

I krenuo je, krenuo nam se razotkrivati u otajstvu svoje svete muke. Krenuo u djelo provesti ono što je propovijedao. U mislima dolazim Gospodinu, noć prije njegova odlaska u muku... „Isus promatra Jeruzalem. Nakon što je dugo promatrao grad, svaku njegovu četvrt, svaki njegov brežuljak, svaku njegovu pojedinost. Isus zaplaka... Bez drhtaja i šuma. Suze bujaju u očnim šupljinama, zatim izbijaju i kotrljaju se niz obraze i padaju... Krupne suze, tako šutljive i tako tužne. Kao suze onoga koji zna da mora plakati, sam, bez nade da će ga itko utješiti i shvatiti...“ Dolazim svome Gospodinu, srce mi silno čezne da mu na taj način dođemo SVI! Da neprekidno kroz stoljeća obnavljamo zahvalnost za sve što je Gospodin učinio za nas. Svak' od nas, iskusio je u svojemu životu kako boli tuđa nezahvalnost... kako li tek boli nezahvalnost stvorenja prema Stvoritelju...

Po toj muci odnesena je svaka tjeskoba

Muka našega Boga i Gospodina počinje u Getsemanskom vrtu... kolika tjeskoba, kolika količina strahova, kolike traume psihe, sve ono što će ikada doći do svake osobe na svijetu, podnese naš Gospodin za nas. Po toj muci, koja je Boga u krvavi znoj zavila, bijaše otkupljena svaka tjeskoba nas, ljudi, koja bi se uopće mogla zamisliti. Gospodina danas posebno ranjava to što je njegova bol za neke osobe bila uzaludna. Tako se trenutno odnose prema njoj: one ne shvaćaju da svako zlo koje bi ih uopće snašlo ima lijeka i pomoći u Isusu, koji je za nas sve naše boli ponio, sve traume psihe, duha, duše i tijela – platio! Njihovo je samo da zazovu Ime Isusovo i pozovu se na svojega Otkupitelja i On će sve od njih odnijeti, rane zacijeliti, na Srcu svojemu utješiti! Uistinu je otkupio svaki dio našega bića po svojoj ljubavi.
Neka svijest u nama naraste, da svaki svoj problem predamo NJEMU, a ne nekome drugome (okultne prakse); NJEMU koji nas čeka. Umjesto trnove krune, koja ponižava i ranjava našega Kralja, podajmo mu u svojim srcima krunu dostojnu Boga živoga. Krunom ljubavi svaki dan iznova kitimo čelo našega Gospodina! Time mu govorimo da ništa od njegove otkupiteljske ljubavi nije uzalud, govorimo mu da to cijenimo; zahvaljujmo, činimo ono što je u našoj moći... ljubimo njega i druge, jer za to smo stvoreni!
Pokažimo mu svoju vjernost, svaki put svjesno odlučujući se za dobro, a okrećući svoje lice od zla. Kad vidimo bližnjega u nevolji, udijeli nam, Gospodine, spoznaju da si to Ti pod teretom križa i pomogni nam da ne budemo srca kolebljiva kao Šimun koji je bio natjeran da ti pomogne, nego izgradi u nama stav ljubavi, koji će svjedočiti pripadnost tvojega stvorenja svojemu Stvoritelju!

Duh Božji očituje se po onima koji ustraju u molitvi s Majkom Marijom

Na tom putu nismo sami, ta Isus nam je dao svoju Majku, s drveta križa u agoniji, da bude naša Majka! Ona koja je poznavala tajne njegova Srca otkrit će ih i nama. Upravo po krunici dolaze otkrivenja, upravo kroz otajstva, ukazuje nam na naše propuste.
Nije li sam Isus rekao: „Jer ćeš po svojim riječima biti proglašen pravednim, po svojim riječima bit ćeš osuđen“ (Mt 12,37). Onaj koji putuje u tami, svoje će putovanje završiti u tami! Onaj koji odabere putovati u svjetlu, svoje će putovanje završiti u svjetlu! Isus je svjetlo svijeta i tko god slijedi to Svjetlo neće hodati u tami, nego će ižarivati svjetlo života. Isus je Život!
Istina je da smo se u raznim situacijama u kojima smo trebali biti uz Boga, razbježali, iznevjerili, izdali svojega Boga, ali Isus nam svejedno dolazi u susret. ON, USKRSLI! Tu je uz nas, ne napušta, ne zamjera, ne ostavlja! On je taj koji je došao da nas povede u vječni život. ON JE USKRSNULI, nije ostao ležati mrtav u grobu, ON JE USKRSLI, jednako živ i djelotvoran kao i prije dvije tisuće godina, i bit će s nama u sve dane do svršetka svijeta!
Shvaćamo li mi što te riječi znače; to je sve rekao Bog. Po Bogu se obistinjuje, On svoja obećanja provodi u djelo. Zašto često više vjerujemo Zlome, koji je otac laži, nego onome koji je sve Stvorio, koji je sve zapisao u Svetom pismu, koji je učinio takva čudesa da ne bi stala ni u sve knjige svijeta. Da, ne bi stalo, upravo zato jer je Bog počeo činiti od trenutka kada nije postojalo nitko i ništa... pa sve do trenutka u kojemu smo sada i koje će biti... Dobili smo milost da je sam Duh Božji po Isusovu obećanju sišao i nastanio se u nama, a očitovat će se po onima koji jednodušno ustraju u molitvi zajedno s Majkom Isusovom. I eto nam KRUNICE!

Po Mariji k Isusu!

U toj molitvi uistinu idemo „po Mariji k Isusu“; po toj molitvi ustrajnosti Duh Božji će u nama nastaniti svoje darove i plodove, po toj molitvi ući ćemo u zajedništvo s Bogom! Majka Marija je bila prva koja je ostvarila sve kako je Isus rekao, uznesena dušom i tijelom došla je u Vječnu domovinu, zemlju obećanu i zasjela na mjesto koje joj pripada, mjesto Majke i Kraljice!
Kraljica Neba, Majka Crkve, a Crkva to smo svi mi, Mistično Tijelo Kristovo! Majka je naša Zagovornica i Odvjetnica, posvijestimo si da je ona KRALJICA NEBA. Samim time ima velike ovlasti na nebu! Utječimo se tome divnom srcu koje nas ljubi toliko da je po vidiocima međugorskim poručila: „Kada biste znali koliko vas ljubim, plakali biste od radosti!“ Upravo toj divnoj Majci, Kraljici, Majci milosrđa, toj divnoj koju je Isus predao nama i po kojoj dolazimo k Njemu, njoj hitajmo na molitvu s pouzdanjem i moći ćemo pjevati: Velika mi djela učini Svesilni, sveto je Ime Njegovo!


 

O autorici:

Po neizrecivoj milosti Božjoj prije šest godina pozvana u novi život, „pravi život u Bogu“, svjesna da pojedinac može uz Boga doprinijeti boljitku svijeta dopuštajući Mu da prvo krene s preobrazbom unutar nas samih. A onda će plodovi našeg obraćenja biti hrana drugima. Pripravimo put Gospodinu!