fbpx

book hr banner 130x1000px

Apostol Rima i zaštitnik mladih

Danas slavimo spomendan svetog Filipa Nerija. Dobri Filip (Pippo buono), kako su ga zvali, „bio je čudesno prožet ognjem Duha Svetoga“, neumorno je propovijedao i posjećivao najsiromašnije četvrti, najzapuštenije bolnice..., posvuda pronoseći svjetlo tople kršćanske ljubavi. Po njemu je Bog učinio mnoga čudesa (ozdravljenja, uskrsnuća mrtvih...) Ove se godine (u srpnju) obilježava 500. Obljetnica njegova rođenja! Sveti Filipe, molimo te, pomogni nam otvoriti svoja srca ljubavi i sili Božjoj, kako bismo ih, poput tebe, posredovali svojim bližnjima! 

Uz 500. obljetnicu rođenja svetog Filipa Nerija; spomendan: 26. svibnja

Filip Neri rođen je 21. srpnja 1515. g. u gradskoj četvrti Firenze. Rano je ostao bez majke, no u potpunosti ju je zamijenila dobra maćeha. Imao je sretno djetinjstvo, zahvaljujući, između ostalog, svojoj veseloj i blagoj naravi.
Prvi odgoj Filip je primio kod dominikanaca u samostanu sv. Marka. Kasnije će priznati da sve dobro što ima u sebi duguje njima. Oni su mu također usadili duboko u dušu ljubav i poštovanje za svoga „mučenika“ Jeronima Savonarolu, vatrenog firentinskog propovjednika, koji je zbog sukoba s papom Aleksandrom VI. bio spaljen na lomači. Od toga žestokog proroka, Filip je naučio da prava obnova Crkve može doći jedino od obnovljenog klera i laikata. Zato će kao svećenik upotrijebiti svu svoju aktivnost za duhovni odgoj mladeži, puka i klera.

Najveseliji svetac

Sa 24 godine prodao je sve knjige koje je posjedovao (zadržao je samo Bibliju i Summa theologica sv. T. Akvinskoga) i utržak podijelio siromasima. Zatim je postao putujući propovjednik i neumorni posjetitelj najsiromašnijih četvrti grada, najzapuštenijih bolnica, najmračnijih zatvora... posvuda pronoseći svjedočanstvo tople kršćanske ljubavi.
Za svećenika je zaređen 1551. g. Bilo mu je tada već 36 godina. Nakon mnogih pokušaja, započeo je prvi tzv. oratorij. Oko njega se kao oko duhovnog vođe počela okupljati jedna zajednica. Doskora je njegova ćelija postala premalena za sve veći broj posjetitelja. Zato su uz crkvu sagradili prostoriju koju su nazvali oratorium. Pastoralna djelatnost sv. Filipa nije se sva iscrpla u krugovima oratorija, ona je išla i dalje te dopirala i do crkvenih dostojanstvenika. Povjeravali su mu se i pape i kardinali.
Bio je duhovit, pun razumijevanja za sve. Zato je postao uzor napuštenoj djeci, koju je okupljao u Oratoriju Božanske ljubavi, gdje ih je držao podalje od lošega društva i odgajao za časne ljude i uvjerene kršćane; učio ih je moliti i družiti se u radosti. Za tu djecu i za zdravlje njihovih duša i tijelâ Filip nije prezao prositi po ulicama ili vratima raskošnih palača. Jednom mu je prilikom neki gospodin, želeći ga se riješiti – opalio pljusku. Filip se nije time dao smesti: „Ovo je bilo za mene“, rekao je smiješeći se, „i na tome Vam hvala. A sada mi dajte nešto za moju djecu.“ Bio je uistinu „najveseliji svetac“. Do danas je ostao običaj, posebice u Rimu i Italiji da se svakom djetetu daruje simbolična vrećica bombona, kao spomen na sv. Filipa i njegovu ljubav prema djeci i mladima.

Drugi sv. Franjo

Bio je i veliki prijatelj prirode pa ga mnogi nazivaju drugim sv. Franjom, u modernijem ruhu. Bio je i veliki prijatelj domaćih životinja, onih što ih je mogao držati u svojoj blizini i u gradu. Zato je uvijek imao krletke s ptičicama, s kojima se šalio i zabavljao. Imao je i psa, koga je zvao „capriccio“, tj. svojeglavac te velikoga mačka s krznom ružičaste boje. Svog je mačka vodio u procesijama po Rimu. Taj neobični čovjek i svetac, osrednjega rasta, nosio je bijelu, okruglo ošišanu bradu, a na glavi svećenički biret. Zvali su ga Dobri Filip (Pippo buono) zbog vesele naravi i dobrodušnosti; svuda oko sebe širio je radost i pouzdanje u Boga. Takav je svetac trebao Rimu onoga vremena, takvih smo svetaca – pastira, redovnika i redovnica i vjernika laika blaga, ponizna i radosna srca – potrebni i danas. Jer oni su ljudi svih vremena ili još bolje: za svako vrijeme.

Vrijeme za činjenje dobra

Duhovnost sv. Filipa kretala se oko Boga, Krista, Marije i svetaca. Duboko je proživljavao euharistijsku pobožnost, sinovski volio Majku Božju i štovao mučenike.
Za vrijeme svete mise znala bi ga obuzeti ekstaza. Na kraju svete mise, otpuštajući vjernike, običavao je reći: „Završilo je vrijeme vaše molitve, ali i dalje traje vrijeme za činjenje dobra“.
„Povuci se, Gospodine, povuci se. Zadrži val svoje milosti“, govorio bi kada bi mu srce bilo ispunjeno radošću i zahvalnošću. Istovremeno je Gospodina molio neka mu drži ruku na glavi jer će „u protivnome Filip, bez Tvoje pomoći, činiti po svome“.

Naš zaštitnik i uzor

Svetac je još ujutro 25. svibnja 1595. g. slavio svetu misu „kličući i pjevajući od radosti“ – nitko osim Gospodina i njega nije slutio da će umrijeti ubrzo. Bilo je to već sljedeće noći u tri sata. Imao je 80 godina. Proces za njegovo uzdignuće na oltar započeo je samo dva mjeseca potom. Papa Pavao V. proglasio ga je blaženim (1615. g.); papa Grgur XV. svetim (1622. g.) Njegov spomendan slavimo 26. svibnja. Nebeski je zaštitnik mladih a pripisuju mu se mnoga čudesa. Zaštitnik je grada Rima te mnogih biskupija, naselja, učilišta, župa, crkava i kapela diljem svijeta i hrvatskih krajeva.
Vjerujem da će svatko od nas izvući nešto iz života sv. Filipa Nerija, omiljenoga sveca onoga vremena ali i danas, napose kada ove godine slavimo veliku obljetnicu njegova rođenja. Zahvaljujemo Dobrom Pastiru na životu svetoga Filipa. Molimo ovoga dragog sveca da nam podari sve što nam je potrebno u našem kršćanskom životu. Molimo ga da izmoli kod Isusa dar ljubavi, dar poniznosti, dar praštanja, dar milosrđa, dar prijateljstva, dar radosti, a posebno ga molimo da nas oslobodi od kuge koja razara i uništava nas i druge, a to je kuga ogovaranja, laži i kleveta.
Želimo sa svetim Filipom posvjedočiti da volimo Boga, a ako volimo Boga, onda moramo ljubiti i brata čovjeka. Ljubav se najviše očituje u ljubavi prema drugima, prema onima koji nas ne vole, prema neprijateljima. Sveti Filip bio je zrcalo ljubavi i radosti. Molimo ga da se i mi ogledamo u to zrcalo i da se jednoga dana nađemo zajedno s njim u Vječnoj Ljubavi.


Povezani članci

Radije, živjeti ili umrijeti? | Molitva sv. Filipu Neriju | Filipove opomene mladićima | Poučne zgode iz života sv. Filipa Nerija