fbpx

book hr banner 130x1000px

Intervju s Josipom Lončarom

AMERIČKI KARIZMATICI U HRVATSKOJ! Bliska suradnica Majke Terezije s izrazitom karizmom propovijedanja, proroštva i ozdravljanja, posjetit će našu zemlju!

J.L.: Gospođu Petronellu sam upoznao prije dvadesetak godina, kad je sa svojim timom gostovala u Hrvatskoj po drugi put. Bio je to moj prvi susret s karizmaticima, i on je u mnogo čemu promijenio moj život, rekao nam je Josip Lončar, ravnatelj Društva za promicanje kršćanskih vrednota Kristofori.

Društvo za promicanje kršćanskih vrednota “Kristofori” organizira karizmatske susrete koje će predvoditi  Joanne Petronella, osnivačica i voditeljica evangelizacijske službe “Christ In you, The Hope of Glory” iz Los Angelesa (SAD). Joanne Petronella služi preko 40 godina. Služila je u 39 zemalja svijeta a bila je i bliska prijateljica i suradnica svete Majke Terezije. Katolički je laik i obdarena je izrazitim karizmama propovijedanja, proroštva i ozdravljanja.

O karizmstskim susretima koji će se održati diljem Hrvatske nešto više rekao nam je Josip Lončar, ravnatelj Neprofitne ustanove za promicanje kršćanskih vrednota Kristofori. Josip Lončar je također i službeni promotor Međunarodne katoličke karizmatske službe obnove(ICCRS) sa sjedištem u Vaticanu. Tijekom proteklih petnaest godina održao je evangelizacijske seminare u mnogim župama u Hrvatskoj i inozemstvu. Društvo za promicanje kršćanskih vrednota Kristofori usmjereno je prema katoličkoj karizmatskoj duhovnosti, te svojim djelovanjem doprinosi mnogovrsnim izričajima duhovnosti koje Crkva priznaje i ima. Društvo Kristofori nastoji svojim mnogim aktivnostima djelovati u svim slojevima društva svjedočeći i podučavajući temeljne vrijednosti čovječanstva utemeljene na Bibliji te nauku Crkve.

Otkad surađujete s gospođom Joannom Petronella?

J.L.: Gospođu Petronellu sam upoznao prije dvadesetak godina, kad je sa svojim timom gostovala u Hrvatskoj po drugi put. Bio je to moj prvi susret s karizmaticima, i on je u mnogočemu promijenio moj život. Tada sam prvi put vidio i osjetio djelovanje karizmi Duha Svetoga. Tom je prilikom nekolicina nas iz Hrvatske otpratila gđu Petronella i njezin tim u izbjeglički kamp u Mađarskoj, gdje su boravile izbjeglice iz BiH, Hrvati i Muslimani. Molili smo za te ljude na otvorenom, i siguran sam da nitko tko je prisustvovao tom događaju nije nikad zaboravio što se tada dogodilo. Naime, među izbjeglicama je bila i dvanaestogodišnja Muslimanka gluhonijema od rođenja. Nakon molitve je pročula a zatim je počela govoriti svoje prve riječi. Putem razglasa je svirala novokomponirana glazba… nikad neću zaboraviti kako se šokirala kad je pročula. Bio je to, naravno, itekako pozitivan šok. Uhvatila se za osobu do sebe i čvrsto se i dugo držala za nju sve dok se nije smirila. Nekoliko godina poslije, čuo sam da je ubrzo nakon tog događaja naučila govoriti.
To mi je bilo dovoljno da se mnogo više zainteresiram za Boga, a posebno za Duha Svetoga.

Zašto ste za gosta izabrali upravo gđu Petronella?

J.L.: Ona je sama, zajedno sa svojim timom, izrazila želju da ponovno dođe u Hrvatsku i vidi što se kod nas promijenilo nakon toliko godina. Oni su sada stari ljudi, s prosjekom od sedamdesetak godina, s velikim iskustvom evangelizacije i molitve za potrebne, tako da će svakako biti zanimljivo također vidjeti što se promijenilo kod njih.

Što možemo očekivati na susretima?

J.L.: Na susretima će biti dosta slavljenja Gospodina, koje će predvoditi naš slavljenički tim, bit će pouke, zajedničke molitve te će se održati pojedinačna molitva za sve one koji će to htjeti. Osim u karizmi ozdravljanja, gospođa Petronella je vrlo jaka u daru proroštva. Ponekad nam preko tog dara Bog otkrije ono što imamo u sebi kao izraziti dar po krštenju a koji prima svatko od nas na izgradnju zajednice. To je bio slučaj i sa mnom; proroštva koja sam prije dvadesetak godina dobio preko gospođe Petronella usmjerila su moj život u sasvim novom smjeru i dala mu novi smisao.
U svakom slučaju, bit će zanimljivo slušati i vidjeti nekoga tko je u evangelizaciji više od četrdeset godina, nekoga tko je usko surađivao s Majkom Terezijom, nekoga koga je Bog zaista upotrijebio.
Sve to vrijeme, gospođa Petronella je ostala jednostavna, siromašna žena, iako s tipičnim američkim stilom (perika, dugi nokti…), nama pomalo neobičnim.

Možemo li u skorijoj budućnosti očekivati još ovakvih susreta?

J.L.: Vidjet ćemo. Ako se ovi susreti pokažu korisnima, vjerojatno ćemo početi pozivati i druge katoličke karizmatike, zaključio je Lončar.

M. Berić, dnevno.hr


Raspored karizmatskih susreta