fbpx

Poziv na obraćenje

Bog nas neumorno poziva na obraćenje

Nemojmo zloupotrebljavati Božje strpljenje, jer osim što je dobar, on je i pravedan!

sveti Bazilije (o. 330. – 379.), biskup Cezareje u Kapadociji i crkveni naučitelj

Do kada ćemo odgađati iskazati poslušnost Kristu koji nas poziva u svoje nebesko Kraljevstvo? Kada ćemo se očistiti od loših navika? Kada ćemo prekinuti živjeti površno kako bismo radikalno slijedili evanđelje? (...) Molitvom Očenaša prizivamo Božje Kraljevstvo ne razmišljajući o tome jesmo li ga spremni primiti.

Ponekad smo toliko oholi da istovremeno zanemarujući Božje zapovijedi sebe smatramo dostojnima nagrade koja pripada onima koji su se do smrti oduprijeli grijehu! Može li tko sjediti doma prekriženih ruku u vrijeme sjetve, a onda u naramak skupljati snopove žita u vrijeme žetve? Može li se brati grožđe, a da prethodno vinogradar nije zasadio i obrađivao svoj vinograd? Plod je namijenjen onome tko se oko njega trudio; nagrade i krune su za one koji su ih osvojili. Je li ikad koji sportaš pobijedio ni prstom ne mrdnuvši kako bi savladao svog protivnika? Štoviše, ne samo da se moramo boriti nego se moramo i držati pravila igre koja u životu kršćanina predstavljaju deset zapovijedi.

Osim što je dobar, Bog je i pravedan. „On ljubi pravdu i pravo“ (Ps 33,5), zato ću „tebi pjevati o dobroti i pravdi“ (Ps 101,1)... Pogledajmo kako Gospodin mudro iskazuje svoju dobrotu. U svojoj dobrostivosti nije bezobziran niti sudi bez milosti jer „dobrostiv je Gospodin i pravedan“ (116,5). Ne podcjenjujmo Boga: bezuvjetnost njegove ljubavi ne smije biti izgovor za naše uskraćivanje ljubavi.


ISPIT SAVJESTI

Jesam li…?

Ispit savjeti na temelju Deset zapovijedi

  1. Jesam li ljubio Gospodina više od svega drugoga?

  2. Jesam li spominjao ime Gospodina Boga s ljubavlju i poštovanjem?

  3. Jesam li poštovao Gospodina pohađajući misu i nedjeljom se odmarajući?

  4. Jesam li poštovao svoje roditelje? (Bez obzira na to jesu li živi ili pokojni.)

  5. Jesam li koga povrijedio svojim riječima i/li postupcima?

  6. Jesu li moje misli i moje srce bili čisti?

  7. Jesam li uzeo nešto što nije moje?

  8. Jesam li uvijek govorio istinu?

  9. Jesam li bio vjeran svome bračnom drugu?

  10. Jesam li bio sretan onime što imam i nisam (po)želio ono što imaju drugi?

 


Ispit savjesti – prvi korak u sakramentu oproštenja grijeha

»Budući da je čovjek samo ograničeno biće, ne može neprestano imati pred očima sve što mu se događa. A u njegovu ponašanju ima uspjeha i neuspjeha, ima zasluga i grijeha, ima padova i pridizanja. Da dođe pred sudište milosrđa Božjega, vjernik mora moći izreći svoju grešnost. Za to mu je potrebna priprava koja se sastoji u iskrenom ispitu savjesti. Ispit savjesti je prvi korak u procesu sakramenta oproštenja grijeha. Bez tog koraka ispovijed bi mogla ispasti površna, neozbiljna i ne bi potom urodila onim plodovima koje u tom sakramentu očekujemo. (...) u svakodnevnoj večernjoj molitvi se jednako tako predviđa kratki ispit savjesti.«

fra Zvjezdan Linić; www.glas-koncila.hr