fbpx

book hr banner 130x1000px

Upišite PETRUS – školu karizmatske duhovnosti i pastorala!

Razgovor s Draženom Bušićem – novinarom, evangelizatorom i pokretačem Škole Petrus

Razgovarala: Marija Berić

Što je Petrus i odakle ideja za pokretanjem jedne ovakve škole?

Petrus je škola karizmatske duhovnosti i pastorala. To je nešto novo kod nas, a radi se o karizmatskom tipu školovanja pastoralnih djelatnika. Već 15 godina evangeliziram po župama u Hrvatskoj i susjednim državama. S vremenom sam shvatio da bi bilo dobro ponuditi ciljane programe za one vjernike koji žele nešto više od početnog iskustva vjere. Tako sam prije pet godina započeo sa Školom karizmi i do sada ih održao tridesetak. Škola Petrus je još jedan korak dalje prema razumijevanju i prihvaćanju osobnog vjerničkog poslanja.

Koja je razlika između Škole karizmi i Škole Petrus?

Ove dvije škole se dosta razlikuju. Škola karizmi je za one vjernike koji žele primiti 'silu odozgor' te se upoznati ali i započeti djelovati u karizmama Duha Svetoga. Ova škola traje jedan vikend dok je Škola Petrus vrlo opsežna edukacija teološko-pastoralnog tipa, pravi mini-studij u trajanju od tri mjeseca koji za cilj ima kvalitetno opremiti pastoralne djelatnike za ono što ih čeka na terenu a to su ljudi s najrazličitijim duhovno-egzistencijalnim potrebama.

Objasnite nam zašto je škola dobila ime Petrus?

Škola je dobila ime po svetom Petru apostolu, prvom papi za kojega se uobičajeno govori da je bio neuk. No, ako malo zavirite u njegove dvije poslanice, ondje ćete upoznati Petra kao izvrsnog teologa i pastoralca. Kako je došao do toga? Učio je, i mnogo toga naučio, od onih koji su učeniji od njega ali ponajviše od samoga Gospodina i Duha Svetoga. U Školi Petrus učimo od iskusnijih, od onih koji su prošli određeni put i naučili kako služiti Bogu na specifično karizmatski način. U tom smislu Petar nam je uzor, Petar koji je rekao: „Braćo, učvrstimo svoj poziv i izbor!“ (2 Pet 1,10). To želimo ovom edukacijom – učvrstiti svoj poziv i izbor, novim znanjima i iskustvima. Svaki vjernik ima poziv, nažalost malo je onih koji se odazivaju.

Koje uvjete trebaju ispuniti kandidati da bi mogli pristupiti ovoj školi?

Potrebno je iskustvo susreta sa živim Bogom, vjerski i životni ekvilibrij te aktivno članstvo u nekoj karizmatskoj, molitvenoj ili župskoj zajednici. Sa svakim će se prijavljenim kandidatom obaviti inicijalni razgovor te će mu u roku od najviše dva dana biti odgovoreno je li zadovoljio uvjete za upis.

Kada počinje škola, kako je organizirana i tko su predavači?

Škola započinje 20. veljače ove godine. Predavanja će se održavati subotom u dvorani Milosrdnog Isusa, Pokreta krunice (Siget/Zagreb) u trajanju od 9,30 do 14,30 sati. Škola obuhvaća deset kolegija; tri opća: Povijest Crkve, Uvod u Sveto Pismo i Katekizam, te stručni: Karizmatska duhovnost, Kršćansko savjetovanje, Psihopatologija, Služba ozdravljanja, Služba nutarnjeg iscjeljenje i oslobođenja i Evangelizacija. Predavači su sveučilišni profesori, teolozi, vjeroučitelji, svećenici, jedna redovnica, laici... svi redom izvrsni predavači i pastoralni djelatnici. Po završetku predavanja osmišljeno je mjesec dana individualnog rada nakon čega će se pristupiti završnom ispitu koji uključuje pismenu provjeru znanja i esej po izboru. Svi polaznici koji s uspjehom polože završni ispit dobivaju internu diplomu 'pastoralnog djelatnika'.

Koliko iznosi kotizacija i na koji se način vrše uplate?

Troškovi škole iznose 1500 kuna, što je plativo u dvije jednake rate. Prva se može uplatiti do početka predavanja a druga mjesec dana nakon toga. Od kotizacije se plaća dvorana, predavači, i financira se nekoliko knjiga te diploma za polaznike.

Što biste poručili budućim polaznicima škole Petrus?

Ako želite biti još djelotvorniji u radu za Gospodina i Njegovu Crkvu, upišite Školu Petrus. Tri mjeseca, koliko traje Škola, zaista mogu predstavljati prekretnicu za vaše razumijevanje Crkve, karizmi i vašeg osobnog poslanja. Vjerujem da će biti nezaboravno, po prvi put baš u Godini milosrđa! Svakako nam se pridružite!

PRIJAVITI SE MOŽETE NA: 098/9558-351

E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Pratite nas na: www.snaga-za-zivot.hr i https://www.facebook.com/snagazazivot1/

Organizator: Udruga Snaga za život

Polaznicima koji prebivaju izvan Zagreba snimljena ćemo predavanja poslati e-mailom!