Pročitaj na Book.hr

  Padre Pio i stigme

  Padre Pio je nosio Isusove rane, stigme, na svojim rukama, nogama i boku, točno 50 godina. Stigme su se na njegovu tijelu pojavile 20. rujna 1918. godine, a nestale nekoliko dana prije nego što je umro, 1968. godine

  Dne 22. listopada 1918. godine Padre Pio pisao je svome duhovniku, ocu Benedettu, opisujući kako je primio stigme:

  Ujutro, 20. prošloga mjeseca, na koru, nakon što sam slavio svetu misu, prepustio sam se pospanosti, nešto slično slatkome snu. Svi nutarnji i vanjski osjeti, štoviše, sve sposobnosti moje duše, bili su uronjeni u neopisivu tišinu. Okruživala me, i gotovo na me nasrtala, potpuna tišina. Odjednom sam bio ispunjen neizmjernim mirom i napuštenošću, koji su sve preplavili stvarajući zatišje u previranjima. Sve se ovo dogodilo u tijelu.

  Dok se ovo događalo, pred sobom sam ugledao misterioznu osobu sličnu onoj koju sam vidio u večernjim satima 5. kolovoza. Jedina je razlika bila u tome što je po njegovim rukama, nogama i boku sada kapala krv. Pogled na to uplašio me a ono što sam u tome trenutku osjećao neopisivo je. Pomislio sam da bih trebao umrijeti i uistinu sam trebao umrijeti da Gospodin nije intervenirao i ojačao moje srce od kojega su mi gotovo gorjela prsa.

  Vizija je nestala te sam postao svjestan da su mi ruke, stopala i bokovi uprskani krvlju. Zamislite agoniju koju sam iskusio i nastavio je kušati gotovo svakodnevno. Ranjeno je srce neprekidno krvarilo, osobito od četvrtka do nedjelje navečer. Dragi Oče, umirem od bola zbog rana i stida koji osjećam u svojoj duši. Bojim se da ću iskrvariti do smrti ako Gospodin ne čuje moju iskrenu molbu da me izbavi iz ovoga stanja. Hoće li mi Isus, koji je dobar, udijeliti ovu milost? Hoće li me On konačno osloboditi od ovoga stida koji su u meni prouzročili ovi vanjski znakovi? Uzdignut ću svoj glas i neću prestati moliti dok On u svome milosrđu ne uzme, ne rane ili boli, što je nemoguće jer ja želim biti opijen boli, nego ove vanjske znakove koji mi stvaraju takvu sramotu i nepodnošljivo poniženje. (Pisma 1, br. 511)

  Nagovještaj stigmi

  Za vrijeme njegove prve svećeničke službe, 1910. godine, kod Padre Pija očitovali su se prvi simptomi stigmi. U pismu koje piše svome duhovnom voditelju, opisuje ih ovako:
  Na sredini dlanova pojavile su se crvene mrlje veličine penija koje je pratila snažna bol. Također sam osjetio mnogo boli na donjoj strani stopala.
  Ove boli na rukama i nogama Padre Pija bili su prvi nagovještaj stigmi koje su postale vidljive od 1918. godine.


  Molitva Isusu

  (po Padre Piju)

  Gospodine, Bože moga srca,
  samo ti znaš i vidiš sve moje nevolje,
  samo si ti svjestan da sve moje nevolje
  proistječu iz moga straha da te ne izgubim,
  iz moga straha da te ne uvrijedim,
  iz moga straha da te neću ljubiti
  onoliko koliko bih trebao ljubiti te i željeti te ljubiti.
  Ako ti, kome je sve sadašnjost,
  i koji jedini možeš vidjeti budućnost,
  znaš da je za Tvoju veću slavu
  i za moje spasenje
  da bih trebao ostati u ovome stanju,
  neka bude tako.
  Ne želim bježati od toga.
  Daj mi snage da se borim
  te zadobijem nagradu zbog snage svoje duše.
  Amen
  {title} {text}

  Božji plan

  Božji plan

  Neki svetac i sveti Petar razgovaraju u nebu:
  ‒ Vidiš, prijatelju, onaj čovjek ondje je bio jedan od najvećih pjesnika svoga vremena – reče sv. Petar.